Nieuws3 sep '12 11:40

'Afspraken met Grieken moeten soepeler'

Auteur: Mijke Hurkx

"Het programma voor Griekenland om de staatsschuld op orde te krijgen moet worden versoepeld", zegt Lex Hoogduin. "Ook als het betekent dat Europese landen hun geleende geld niet terugzien."

Knopen doorhakken, dat scenario lijkt steeds onwaarschijnlijker in Europa. Eind november is er een speciale top van regeringsleiders en staatshoofden over een meerjarenbegroting van de Europese Unie. Maar van een top der toppen is waarschijnlijk nog lang geen sprake, zegt Lex Hoogduin op BNR. Hij is hoogleraar monetaire economie aan de Universiteit van Amsterdam en was hiervoor directeur van De Nederlandsche Bank.

"Het station dat we kostenloos zonder risico's uit deze crisis komen, is gepasseerd. Door het alsmaar voordurende doormodderen in Europa, worden de risico's van de crisis niet kleiner maar groter. Het risico dat Griekenland wegens te straffe afspraken met Europa vertrekt uit de euro is te groot."

Griekenland
"Het zou een ramp zijn als Griekenland vertrekt uit de euro", zegt Hoogduin. Griekenland ligt nog steeds onder vuur, omdat zij de gemaakte afspraken met Brussel om hun staatsschuld op orde te brengen te weinig nakomen.

"De Grieken doen al heel veel, maar te weinig. Ik denk dat in het kader van een totaalprogramma, het programma van Griekenland opnieuw tegen het licht zal moeten worden gehouden. Dat het voor een stabielere oplossing onvermijdelijk is dat een deel van de schuld van Griekeland kwijt wordt gescholden. En dan zijn wij dat geld ook kwijt." 

"Als je te ver gaat met het aandraaien van de duimschroeven, werkt dat contraproductief. Wellicht maakt Griekenland dan de irrationele beslissing om eruit te stappen. Dat zal ook niet in hun eigen belang werken. Dat zorgt voor chaos."

Vertrek Griekenland verwacht
Amerikaanse bedrijven bereiden zich serieus voor op een vertrek van Griekenland uit de euro. Zo staan er geldwagens klaar en zijn computersystemen al voorbereid op een nieuwe Griekse munt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen