Nieuws6 okt '15 14:42

'Heel Holland zakt', rekentoets links laten liggen

Auteur: Mark Hulstein

De verplichte rekentoets voor het mbo, vmbo en havo komt er voorlopig niet. De komende vijf jaar laat het kabinet de toets links liggen. De PvdA gaf de doorslag in deze beslissing.

Foto: ANP
Foto: ANP

De reden om de toets niet mee te tellen zijn de resultaten. Deze zijn veel te slecht, de meeste scholieren zakken ervoor. En als je voor de toets zakt, kan het zijn dat je geen diploma krijgt en zo begin je dan door het falen van één toets wel heel slecht aan je carrière. Alleen voor het vwo blijft een voldoende voor de toets verplicht. "Het doel is om eerst het rekenonderwijs op een hoger niveau te brengen en dan die toets invoeren", verklaart politiek BNR-verslaggever Jaap Jansen.

2020
Minister Bussemaker heeft gezegd dat ze de toets in het mbo pas vanaf het leerjaar 2020/2021 meetellen. "Want leerlingen mogen niet de dupe worden van slecht onderwijs. Er zijn zelfs leerlingen die slechts een 3 halen voor die toets", zegt Jansen. Als het aan de PvdA ligt telt de toets alleen nog mee voor het vwo.

 

De toets werd in het leven geroepen omdat veel partijen het eens waren dat het rekenonderwijs al een jaar of acht heel slecht is. "Het bedrijfsleven ziet dat met lede ogen aan. En toen werd dus het idee van die toets bedacht, met als doel om in 2020 het hele rekenonderwijs in Nederland op orde te hebben." Maar de verbetering van de kwaliteit bleef dus uit. 'Heel Holland zakt', vatte Paul van Meenen van D66 het samen. Jasper van Dijk van de SP noemt het 'onverantwoord om zo door te gaan'. Michel Rog van het CDA vindt het een ondeugdelijke toets.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen