Nieuws13 apr '16 17:45

Europarlementariërs prijzen optreden Juncker, maar vinden Merkel mat

Auteur: Karlijn Meinders

Nederlandse Europarlementariërs zijn blij met de felle reactie van Jean-Claude Juncker op de Turkse president Erdogan rondom de rel over de uitspraken van Duitse komiek Jan Böhmermann.

Foto: ANP
Foto: ANP

Juncker reageerde op het handelen van Erdogan met: we hebben nu misschien wel een afspraak over de vluchtelingen, maar satire, en persvrijheid en vrijheid van meningsuiting: dat is ons Europese goed.

Erdogan klaagde de komiek Böhmermann aan, nadat deze hem op televisie een geitenneuker en een pedofiel had genoemd. De felle reactie van Juncker hierop was wel verrassend. Er is met Turkije net een vluchtelingendeal gesloten en daarnaast staat Juncker er om bekend vaak poeslief te zijn voor andere regeringsleiders. 

Enige juiste reactie
Maar aan vrijheid van meningsuiting, daar kom je niet aan, zegt ook Marietje Schaake van D66: "Ik denk dat de enige juiste reactie uit Europa is dat niemand daar een stokje voor zou mogen steken, zeker niet president Erdogan."

Judith Sargentini van GroenLinks sluit zich daarbij aan: "Als een buitenlandse premier zich daarmee gaat bemoeien, dan moet je daar tegenin gaan."

Kritiek op Merkel
Opvallend is dat bondskanselier Angela Merkel in eigen land kritisch was op het de uitspraken van de komiek. Onder de Europarlementariërs wordt daar verschillend over gedacht. Esther de Lange, Europarlementariër namens het CDA en fractiegenoot van Merkel in de Europese volkspartij: "Ze is blijkbaar heel erg voorzichtig in deze discussie en dat mag wel wat feller."

Ook Sargentini heeft weinig begrip voor de houding van Merkel. "Dat zij zich zo heeft uitgelaten wordt ook zeer misprijzend besproken in Duitsland, maar ik vind het ook afleiden van het verhaal dat de Europese lidstaten nog steeds weigeren vluchtelingen opnemen.

Maar Peter van Dalen, Europarlementariër namens de ChristenUnie, kan zich iets meer vinden in de gedachtegang van Merkel. "Die vrijheid van meningsuiting is niet onbegrensd, ik zou het ook niet pikken als u mij voor pedofiel zou uitmaken. ik voel me niet thuis bij de inhoudelijke opmerkingen van die Dutise komiek."

Krachtig optreden in eigen land
Als zoiets in Nederland zou gebeuren, dan moet ook Rutte krachtig optreden, menen de Europarlementariërs. Sargentini: "Dan verwacht ik van premier Rutte dat hij heel helder stelt: hier is de grens. Wij gaan over de vrijheid van meningsuiting in ons eigen land."

Gerelateerde artikelen