Nieuws22 okt '14 09:37

Curaçao: stop Nederlandse inmenging bij ministerbenoemingen

Auteur: Bram van Dijk

Het parlement van Curaçao wil af van de gouverneur. Deze door de regering in Den Haag aangestelde persoon toetst de ministerbenoemingen. VVD'er André Bosman vindt de aangenomen motie onwettelijk.

Het parlement van Curaçao heeft een motie aangenomen om de gouverneur buitenspel te zetten. Hiermee willen ze voorkomen dat de gouverneur, die door de regering in Den Haag wordt aangesteld, zich nog kan bemoeien met de benoeming van ministers. Op die manier ontlopen ze een integriteitsonderzoek.

Volgens VVD-Kamerlid André Bosman is dit 'absoluut' een storm in een glas water. "De positie van de gouverneur veranderen is een staatsregeling. Die moet sowieso met een tweederde meerderheid worden aangenomen. Daarnaast is het een koninkrijksaangelegenheid hoe de positie van de gouverneur is, dus de Rijksministerraad zal zich er ook over uit moeten spreken."

Autonoom, maar niet onafhankelijk
Al vaker toornden de eilanden van het Koninkrijk aan hun huidige democratische positie. "De landen zijn autonoom, maar autonoom betekent niet onafhankelijk. Dat is op Curaçao, Sint Maarten en Aruba, soms moeilijk te begrijpen. Ze zijn gehouden aan de regels binnen het Koninkrijk. Dus: goed bestuur, degelijke financiën, al dat soort zaken. Dat is de verantwoordelijkheid van het Koninkrijk en dat waarborgt de Rijksministerraad."

De landen mogen wel onafhankelijk worden, maar willen dat niet. "Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn bezig iedere keer met zich onafhankelijk te verklaren zonder de verantwoordelijkheid te nemen. Dat is natuurlijk het storende: als je onafhankelijkheid wil, vinden wij dat prima, maar neem dat ook die verantwoordelijkheid mee."

Gerrit Schotte
In de aanname van de motie ziet Bosman de hand van Gerrit Schotte, de omstreden politicus die aan de macht kwam na een twijfelachtige screening. "Het klinkt een beetje als ketelmuziek waar Schotte mee bezig is. U kent Gerrit Schotte ook als iemand die niet altijd even zuiver op de korrel was. Hij is bezig om zijn eigen positie te bevestigen."

Bosman verwacht dat deze motie aanleiding is voor 'een nieuwe vorm van het Koninkrijk waarin we de verantwoordelijkheid duidelijk verleggen'. "Ik wacht even af wat ze met die staatsregeling gaan doen en ik verwacht niet anders dan dat hij geen tweederde meerderheid haalt en dat anders de Rijksministerraad ingrijpt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen