Nieuws18 mrt '16 06:51

Zouden er meer mannen in de zorg moeten werken?

Auteur: Karlijn Meinders

Nog altijd kiezen weinig mannen voor een zorgopleiding. Vorig schooljaar haalden 22.000 vrouwen een diploma in de verpleegkunde of verzorging, tegenover iets meer dan 2000 mannen, blijkt uit cijfers van het CBS.

Foto: ANP
Foto: ANP

Zou het niet beter zijn als er meer mannen in de zorg zouden werken? Edwin Mooibroek ging langs bij verpleeghuis Vreugdehof in Amsterdam, waar Leo Bleeker werkzaam is als verzorger. "Momenteel heb ik maar één mannelijke collega", vertelt hij. "Tijdens de opleiding zaten we met twintig mensen in de les, waarvan er drie man waren."

Volgens Bleeker zou het goed zijn als er meer mannen in de zorg zouden werken. Goed voor de balans en goed voor de sfeer. "Ik hoor van diverse vrouwen op de afdeling dat mannen toch wat soepeler zijn en wat minder klagen. Vrouwen onderling zijn wat feller."

Een baan voor watjes is het niet, meent Bleeker. "Het kan zijn dat mensen dat denken, maar voor mannen kan dit evengoed een roeping zijn." Ook het hoofd van de afdeling is voorstander van meer mannen in de zorg. Volgens hem laten cliënten weten dat mannen geduldiger zijn en beter luisteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen