Nieuws6 okt '15 14:50

In 26 landen meer minderjarige meisjes voor het altaar dan op school

Auteur: Bas van Setten

In 26 landen zijn meer minderjarige meisjes gedwongen getrouwd dan er op school zitten. Dagelijks vinden er zo'n 39.000 gedwongen kindhuwelijken plaats, blijkt uit een ranglijst van hulporganisatie CARE.

ANP
ANP

In Niger is de situatie het slechtst. Daar trouwt 76 procent van de meisjes onder de 18, en slechts tien procent schrijft zich in op een middelbare school. "In Niger is de kloof tussen het aantal kindbruiden en het aantal meisjes dat naar school gaat het grootst", zegt Jolien Veldwijk van CARE.

In het kielzog van Niger zitten Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en Somalië. De volledige lijst van CARE is hier te zien.

 

Maatregelen
De Verenigde Naties hebben op 1 november 2014 de eerste resolutie aangenomen over kindhuwelijken. "Dat is op internationaal niveau een grote stap. In verscheidene landen worden op nationaal niveau kindhuwelijken aangepakt door middel van wetgeving. Helaas wordt die wetgeving nog niet overal geïmplementeerd", zegt Veldwijk.

CARE zet veel programma’s op om te zorgen dat de wetgeving toegepast wordt. Veldwijk: "Maar wij geven ook voorlichting aan meisjes en vrouwen over de gevaren van kindhuwelijken. Daarnaast willen we het denkbeeld omtrent kindhuwelijken veranderen. Meisjes moeten beter worden gewaardeerd en hun positie in de samenleving moet stijgen."

Armoede
Volgens Veldwijk zijn ouders die in extreme armoede leven eerder geneigd hun kind uit te huwelijken, vanwege de simpele reden dat ze dan een mond minder hoeven te voeden. "CARE heeft een programma waarbij ouders financiële beloning krijgen als ze hun dochter op school laten. Het is aangetoond dat elk jaar dat een meisje langer op de middelbare school blijft haar inkomen met 20 procent stijgt. Met dat gegeven kun je met families en regeringen aan de slag." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen