Nieuws19 nov '15 12:10

Den Haag krijgt als eerste snellaadstations in de stad

Auteur: Judith Laanen

Volgend jaar moet het mogelijk zijn om je elektrische auto binnen 20 minuten op te laden in de stad. Fastned gaat uitbreiden naar de grote stad. De producent van zogenaamde 'snellaadstations' is een samenwerking aangegaan met Den Haag.

En volgens directeur van Fastned, Michiel Langezaal, wordt Den Haag de eerste stad met grote laadstations. Vijf in totaal. "Ik denk dat Den Haag hiermee wel een voorsprong neemt op een aantal andere steden", zegt Langezaal. De stations komen langs drukke uitvalswegen.

Met de komst van grotere snellaadstations begint het opladen van je elektrische auto steeds meer op tanken te lijken. Een auto is binnen 20 minuten volledig opgeladen. Bij een enkele laadpaal duurt dat nu nog zo'n acht uur. Uiteindelijk wil Fastned naar steeds meer snellaadstations. "Op een gegeven moment kun je ook naar oplaadfabriekjes of tankstations zoals we die kennen", ziet Langezaal de toekomst voor zich.

Medio 2016 moeten die snellaadstations uit de grond zijn gestampt. "De praktijk leert dat het best wel behoorlijk wat tijd kost om de locaties te definiëren en te zoeken waar die dingen nou eigenlijk moeten komen te staan. De publieke ruimte is schaars, die moet je goed inrichten. Daarnaast moet er stroom naar dat station komen. En ook dat neemt meerdere maanden in beslag", zegt Langezaal van Fastned.

Er zijn inmiddels 44 laadstations van Fastned langs de snelweg in Nederland. Langezaal hoopt dat andere steden in 2016 ook zullen volgen met snellaadstations.

Gerelateerde artikelen