Nieuws22 sep '15 09:28

Binnenhof op de schop voor verbouwing van 5 jaar

Auteur: Judith Laanen

Het Binnenhof gaat ruim vijf jaar dicht vanwege een grootschalige verbouwing. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) zou de voorkeur geven aan een snellere renovatie.

De minister stelt het voorstel vrijdag aan de ministerraad voor, schrijft het AD op basis van bronnen. Voormalig minister Liesbeth Spies (CDA) onderzocht de verbouwing en stelde in juli al voor dat een ingrijpende verbouwing van het Binnenhof van 5,5 jaar de beste, snelste en goedkoopste oplossing zou zijn. De minister, premier Rutte en minister Dijsselbloem van Financiën nemen het advies over.

Volgens politiek verslaggever Laurens Boven wil niemand in een angstscenario van dertien jaar verbouwen, de andere voorgestelde optie, komen. Daarbij zou in fases verbouwd worden en 125 miljoen euro meer kosten. "Dat wordt een hele complexe situatie."

'Unieke situatie'
Boven voorspelt dat de sluiting van het Binnenhof een "enorme impact" gaat hebben. "De Tweede en Eerste Kamer gaan naar het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken, naast Den Haag Centraal Station."

Om dat te realiseren moet er voor 40 miljoen euro in de rijksbuidel getast worden. Algemene Zaken gaat naar het gebouw van de Hoge Raad aan het Lange Voorhout. Ook de Eerste Kamer en de Raad van State trekken daarin. De sluiting van het Binnenhof zal ook zijn weerslag hebben op de omliggende horeca en middenstand, denkt Boven.

Brandveiligheid
Het Binnenhof is al jaren toe aan een opknapbeurt. Het onderhoud werd verzuimd vanwege zuinigheid. Begin juli dreigde de Haagse brandweer met onmiddellijke sluiting omdat de brandveiligheid niet op orde zou zijn. Ook de ICT in het gebouw is toe aan een upgrade.

Aangezien het gebouw van het rijk is, moet de ministerraad vrijdag een besluit over de verbouwing nemen. De Tweede Kamer moet ook nog instemmen met het plan. Ex-minister en oud-burgemeester Wim Deetman (CDA) krijgt waarschijnlijk de leiding over het project. Het hele complex gaat vanaf 2020 dicht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen