Nieuws20 nov '15 09:50Aangepast op 20 nov '15 18:24

Aanval op hotel in Malinese hoofdstad

Auteur: BNR Webredactie

De gijzeling in Mali is voorbij. VN-militairen melden dat er zeker 27 doden zijn gevallen bij de gijzeling in het luxe-hotel in de hoofdstad Bamako. De actie is opgeëist door de radicaal Islamitische groep al-Mourabitoun.

Foto: ANP
Foto: ANP

De gijzeling is voorbij, meldt de Malinese overheid volgens De Regt. "Er is een groep van tachtig mensen bevrijd, maar er zou nog wel een groep terroristen aanwezig zijn in het hotel. Ze zouden nog steeds in gevecht zijn met veiligheidsdiensten. Waarschijnlijk zijn er 27 doden gevallen, maar dat aantal kan nog oplopen."

Twee gijzelnemers arriveerden in een auto met diplomatieke kentekens, vertelt De Regt. "Ze gingen naar binnen, schreeuwden islamitische leuzen en zeiden tegen mensen dat ze uit de Koran moesten citeren. Als ze dat konden, mochten ze gaan."

De groep die verantwoordelijk is voor de gijzeling al-Mourabitoun pleegde eerder al verschillende aanslagen. "In maart in een restaurant, daarbij kwamen vijf mensen om het leven. In augustus nog in een stad in het midden van Mali, daarbij kwamen zeventien mensen om het leven. In 2013 kwamen bij een aanslag op een grote gasinstallatie nog veertig mensen om het leven. Het is een beruchte groep die het voorzien heeft op Nederlanders en Fransen, de troepen die daar aanwezig zijn, want ze willen dat Mali bevrijd wordt van buitenlandse invloeden."

Gerelateerde artikelen