'Spoed-ambulances komen vaak te laat, door laksheid zorgverzekeraars'
Dat zegt toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit in een rapport. Bij spoed moet er binnen 15 minuten een ambulance op de stoep staan, maar in 70 procent van de regio's wordt de norm niet gehaald.
Volgens Annelies van Dijk, van de Nederlandse Zorgautoriteit, gaat het in verschillende regio's mis en dat moeten de zorgverzekeraars zich aanrekenen.
En dat zouden ze wel moeten weten, meent de Nederlandse Zorgautoriteit. Van Dijk: "Er is een wettelijke norm afgesproken van 95 procent en we moeten er alles aan doen om dat te halen. Zorgverkezeraars hebben een zorgplicht, zij kopen de zorg voor mensen in en zouden een actievere bijdrage moeten leveren om te zorgen dat het verbetert."
Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid van het CDA, vindt dat er snel iets met het rapport gedaan moet worden: "De Nederlandse Zorgautoriteit heeft dit heel duidelijk neergelegd. Het is een hard rapport voor hun doen."
Snel een oplossing vinden
Ook Bruins Slot verwijst hierbij naar de zorgplicht. "Ze zouden juist alles op alles moeten zetten. Dat moet wel in samenwerking gebeuren, maar ze kunnen het niet van hun bordje afschuiven. Zorgverzekeraars moeten in ieder geval zorgen dat er voldoende geld is voor de inkoop van ambulances."
Bruins Slot is vooral benieuwd hoe lang zorgverzekeraars krijgen om dit op te lossen. "Dat staat niet in het rapport en dat zou ik graag van de minister willen weten. we discussiëren hier al jaren over" Dat zorgverzekeraars nu opperen om de norm aan te passen vindt ze ongepast. "Daar zijn ze niet eerder over begonnen, waarom dan nu ineens wel."