
Vanochtend maakte Bouman bekend zijn functie als korpschef neer te leggen. Volgens Jansen is de precieze reden dat Bouman opstapt, nog steeds onduidelijk. De officiële reden, verwoord door minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur, is dat het korps een nieuwe fase in gaat.
Van der Steur: "Ik vind het heel verstandig dat als je vaststelt dat je aan het einde van de rit, die nu verlengd is, niet meer kunt meemaken omdat je met pensioen gaat, om die reorganisatie van de politie ook helemaal af te ronden, dat het goed is dat iemand anders die klus nu oppakt en kan afronden. Want dat is in het belang van de politie." Volgens Van der Steur is er geen druk op de korpschef uitgeoefend om op te stappen, die het besluit zelfstandig heeft genomen.
Problemen bij politie
Van der Steur heeft volgens Jansen is zoverre gelijk dat Bouman de planning heeft aangepast: "De operationele aansturing ligt nu bij de eenheden, er komt nu een nieuwe fase. En zijn pensioen is inderdaad precies over twee jaar."
Maar, zegt ook Jansen, in de wandelgangen van de Tweede Kamer was de afgelopen tijd te horen dat het wel goed zou zijn als er in de top van de Nationale Politie wat zou veranderen. "De reorganisatie verloopt stroef, de moordenaar van Els Borst had in bewaring moeten zitten en de politie zelf voert al maanden actie voor een betere cao. Er is een grote afstand tussen de werkvloer en de korpsleiding", zegt Jansen.
Reacties uit de Kamer
De Tweede Kamer debatteerde onlangs over de Nationale Politie. Volgens Jansen piept en kraakt het daar nog. Ahmed Marcouch (PvdA) zegt tegenover BNR dat hij Boumans beslissing alleen maar kan respecteren. "Ik heb heel veel waardering en erkenning voor de inzet van Bouman de afgelopen jaren om de reorganisatie van de politie op touw te zetten. Die is ongekend groot, en loopt volop." Hoewel er een aantal dingen niet goed zijn gegaan, wil Marcouch geen vingers wijzen: "Bouman was daar niet alleen verantwoordelijk voor." Marcouch benadrukte dat de reorganisatie van de politie niet onder Boumans opstappen moet lijden en er snel een nieuwe benoeming moet komen.
Nine Kooiman (SP) is minder positief en zegt dat het opstappen van Bouman "enorm plots" is in vergelijking met "de enorme chaos bij de politie en de werkvloer die in opstand komt voor betere werkomstandigheden." Kooiman wil weten in hoeverre minister Van der Steur dit nog in de hand heeft. "Zijn grootste medestander stapt op. Het is aan de minister om snel met duidelijkheid te komen, maar ook om de top beter te organiseren en te zorgen voor meer draagvlak. Dat is wel nodig als ik de werkvloer zo beluister."
Het verhaal wordt volgens Jaap Jansen "raadselachtig" omdat de korpschef zelf zegt helemaal niet met pensioen te gaan. Bouman vertrekt 1 februari, dan moet er een opvolger zijn. Wie dat is, is nog onduidelijk.