Vluchtelingencrisis17 apr '16 20:49Aangepast op 18 apr '16 00:04

West-Afrikaanse landen nemen teruggestuurde asielzoekers weer op

Auteur: Jeroen Pen

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders maakte afgelopen weekeinde met drie landen harde afspraken over asielzoekers. Het gaat om Ghana, Mali en Ivoorkust.

Bert Koenders met de Ivoriaanse president  Alassane Ouattara. Foto: 	Issouf Sanogo/AFP/ANP
Bert Koenders met de Ivoriaanse president Alassane Ouattara. Foto: Issouf Sanogo/AFP/ANP

Koenders was namens de Europese Unie in West-Afrika. Het resultaat van zijn bezoek betekent een doorbraak. Afspraken over het opnieuw opnemen van teruggestuurde asielzoekers zijn belangrijk, omdat de Afrikaanse bevolking naar verwachting deze eeuw nog zal verdrievoudigen.

Noodfonds
Als tegenprestatie beloofde de lidstaten een half jaar geleden al 1.8 miljard euro te storten in een Afrikaans noodfonds. Tot dusver werd daarvan 80 miljoen ook daadwerkelijk overgemaakt.

 

Smokkelaars
Koenders onderkent dat terugkeren vaak gevoelig ligt. "De mensen die naar Europa zijn gegaan moet terug naar Ivoorkust, Mali of Ghana. Hun families hebben al dat geld bij elkaar geschraapt om-helaas- die smokkelaars te betalen, en dan krijg je de familie-eer."

Inspiratie
Koenders sprak ook met repats, asielzoekers die al succesvol terugkeerden. Hij hoopt dat zij een voorbeeld voor toekomstige terugkeerders kunnen worden. "De repats kunnen zeker een inspiratie zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen