Nieuws17 apr '16 21:19Aangepast op 19 apr '16 09:14

Dodental in Ecuador loopt op

Auteur: BNR Webredactie

Een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter dompelt Ecuador onder in rouw. Inmiddels ligt het dodental op 272.

Foto: Marcos Pin Mendez/AFP/ANP
Foto: Marcos Pin Mendez/AFP/ANP

De aardbeving vond zaterdagnacht om 02:00 uur Nederlandse tijd plaats. De beving met een kracht van 7,8 was de ergste in tientallen jaren en werd gevolgd door 163 naschokken. Het epicentrum lag voor de kust, maar de beving werd honderden kilometers verderop in de hoofdstad Quito gevoeld. Vlak na de beving werd gedacht aan 77 doden, inmiddels is het dodental opgelopen tot zeker 272.

Ravage
Correspondent Arjan Meesterburrie was in het getroffen gebied en zag een grote ravage. "Het meest indrukwekkende was dat ik in Manta, één van de zwaarst getroffen steden, waar nog geen reddingswerkers zijn, in het puin hele families met blote handen zag graven, op zoek naar hun man, kinderen, of zus."

Noodtoestand
In zes provincies is de noodtoestand uitgeroepen. Vooral de kuststreek is door de aardbeving getroffen; hele dorpen zouden zijn verwoest. President Rafael Correa was in Italië, maar keerde gelijk terug. Vicepresident Jorge Glas riep in een persconferentie iedereen op zo kalm mogelijk te blijven. Ook zei hij dat alles in het werk wordt gesteld om de elektriciteit zo snel mogelijk te herstellen.

Communicatie
Volgens Meesterburrie komt de hulp wel op gang, maar is er weinig tot geen communicatie mogelijk op sommige plekken. "De ravage is te groot en er is geen telefoonverbinding of internet mogelijk in het rampgebied. Ik verwacht dat het dodental nog veel verder zal oplopen."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen