Nieuws18 apr '16 10:00

'Getuigenis Plasterk in zaak Van Rey heeft geen zin'

Auteur: BNR Webredactie

Minister van Binnenlandse Zaken Plasterk moet vanmiddag getuigen in de strafzaak tegen ex-VVD'er Jos van Rey. Een bewindspersoon die moet getuigen, kwam nog niet vaak voor.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Jos van Rey was het gebruikelijk om informatie bij de benoeming van burgemeesters met anderen te delen. Via Twitter liet minister Plasterk weten dat dat niet waar is. Op verzoek van de rechter komt  de minister nu naar de rechtszaal. Een unieke situatie.

Emeritus hoogleraar Strafrecht Theo de Roos kan geen enkele andere keer bedenken dat een minister moest getuigen in de rechtszaal. "Bij strafzaken met een politiek tintje wordt wel regelmatig gevraagd om bewindslieden in het getuigebankje uit te nodigen, maar dat wordt eigenlijk nooit toegewezen."

Ook hoogleraar staatsrecht Wim Voermans kan geen precedent noemen. "Ik kan me herinneren dat in het eerste Wilders-proces is geprobeerd een aantal bewindspersonen op te laten dagen, en het gebeurt wel meer dat er verzoeken worden gedaan, maar ik kan me niet heugen wanneer de laatste keer was dat een bewindspersoon moest getuigen in een rechtszaak."

Waarheidsvinding
Rechters roepen alleen getuigen op wanneer dit bijdraagt aan de waarheidsvinding, volgens Voermans zal dat bij ministers niet snel het geval zijn. "Ministers voeren beleid. Ze hebben wel enige deskundigheid, maar het zijn meestal de ambtenaren die deskundiger zijn dan zij. Er zit iets in het ambt van bewindslieden wat ze niet altijd geschikt maakt om als getuige op te treden."

In het geval van Plasterk is dat anders, zegt Voermans.

 
Geen zin
Ook rechtsfilosoof Hendrik Kaptein kan zich de laatste keer dat er een minister werd opgeroepen voor een strafzaak niet heugen. "Het is en blijft iets heel bijzonders." Volgens hem heeft de getuigenis van Plasterk helemaal geen zin. "Het zal helemaal niets uitmaken, zelfs al zou Plasterk zeggen: het gebeurt nooit, en de rechter zou dat aannemen. Dan zegt dat nog niets voor of tegen Van Rey."

Waarom de rechter Plasterk dan toch heeft opgeroepen? "De verdediging staat erop dat Plasterk als getuige wordt gehoord", zegt Kaptein. "De rechter kan denken: in principe maakt dat niet zo veel uit. Laat die man maar komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen