Nieuws18 apr '16 11:04

Europees bedrijfsleven te afhankelijk van Amerikaanse banken

Auteur: Madelon Meester

Europese bedrijven doen graag zaken met Amerikaanse banken en investeerders, maar daar zitten risico’s aan, waarschuwt het Internationaal Monetair fonds.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dirk Schoenmaker, Professor of Banking and Finance van de Rotterdam School of Management, publiceerde hier al eerder over. De invloed van Amerikaanse banken in Europa is volgens hem gegroeid doordat de Amerikanen de banken kort na de crisis van 2009 extra kapitaal hebben gegeven zodat ze sterk zouden kunnen opereren. "Ondertussen zit Europa nog steeds te kwakkelen. De banken in Italië en Portugal zitten in mineur en vormen zodoende een probleem. Die banken kunnen in die landen slecht het bedrijfsleven financieren."

Transactiegericht
Een Amerikaanse bank kan ook prima geld uitlenen alleen staan ze volgens Schoenmaker niet voor bedrijven klaar in slechte tijden.

 

Volgens de hoogleraar zal dat bij Europese banken minder snel gebeuren omdat zij de lokale markt kennen. Als voorbeeld noemt hij Ahold. "Toen Ahold een paar jaar geleden in de problemen zat, heeft een consortium van Nederlandse banken het bedrijf er doorheen getrokken. De Amerikaanse banken waren toen nergens te bekennen."

Verzekering
Bedrijven nemen normaal gesproken een consortium van vier à vijf banken als ze nieuwe obligaties of aandelen uitgeven. Volgens Schoenmaker is het van belang daar minimaal één Europese bank tussen te stoppen. "Dat is eigenlijk en soort verzekering voor jezelf."

Daarnaast kan de politiek de kwakkelende banken in bijvoorbeeld Italië en Portugal saneren. In Spanje gebeurde dat al, en met succes, zegt Schoenmaker.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen