Nieuws22 sep '15 12:49Aangepast op 28 sep '15 13:07

Volkswagen door het stof voor gesjoemel met dieselauto's

Auteur: Judith Laanen

Ook de Amerikaanse Volkswagen-directeur maakt excuses voor het gesjoemel met dieselauto's. Tijdens een presentatie ging hij diep door het stof.

Michael Horn heeft zijn excuses aangeboden voor het gesjoemel met dieselauto's. Dat deed hij nota bene tijdens de presentatie van een nieuwe wagen in Amerika. "Laten we hier duidelijk over zijn. Ons bedrijf was oneerlijk", zei Horn.

 

Vorige week vrijdag bracht de Amerikaanse milieudienst EPA naar buiten dat zo'n 11 miljoen dieselauto's van Volkswagen wereldwijd zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik. Volgens EPA zou het tot nu toe om een half miljoen auto's gaan.

Imago Volkswagen gedeukt
Of Horn aan kan blijven hangt volgens Broekhof af van hoeveel mensen weet hadden van het gesjoemel. "Onder Horns leiding is gemanipuleerd met de uitstoottesten en dreigt dus die miljardenboete. Of hij er zelf weet van had is nog niet duidelijk, daar wordt nu onderzoek naar gedaan. In dit soort situaties krijgt de topman wel de zwarte piet."

Het imago van Volkswagen loopt door deze kwestie een flinke buts op. Het kan zelfs gevolgen hebben voor Duitse bedrijven wereldwijd, zegt Broekhof. Zuid-Korea gaat nu onderzoek doen naar dieselmodellen van Volkswagen. In Duitsland zelf gaan nu ook stemmen op voor grondig onderzoek.

Volkswagen treft miljardenvoorziening
Vanwege het dieselschandaal zet Volkswagen alvast 6,5 miljard euro opzij om kosten te dekken van "noodzakelijke servicemaatregelen en andere inspanningen om het vertrouwen van de klanten terug te winnen'', schrijft het bedrijf in een persbericht. In de Verenigde Staten kan Volkswagen een boete tot 16 miljard euro krijgen. "Dit gaat groter en groter worden, ze moeten oppassen dat ze er niet aan ten onder gaan", waarschuwt Broekhof.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen