Nieuws7 aug '15 06:42

Er is totaal geen controle meer op 'de zuipkeet'

Auteur: Nina van den Dungen

Dat zeggen het Trimbos Instituut en het Instituut voor alcoholbeleid STAP tegen BNR. Sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn voor het toezicht, zijn de zuipketen en hokken vrijwel helemaal buiten beeld geraakt. Tégen de zin in van het kabinet.

Vooral in de plattelandsgebieden zijn de zuipketen nog steeds volop aanwezig, misschien wel meer sinds de minimale leeftijd voor het drinken van alcohol is verhoogd naar achttien. Waren de keten voorheen nog redelijk goed in beeld, toen de Voedsel- en Warenautoriteit de boel nog controleerde, sinds de gemeenten dat doen is die controle zo goed als weg. Bevestigen ook Joost Mulder van Trimbos en Wim van Dalen van Stichting STAP. "In Nederland gaat het om vele honderden van deze locaties, gemeentelijk en landelijk is er geen goed beeld van de totale problematiek", zegt Van Dalen.

Druk vanuit de bevolking
Staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid heeft de gemeenten verplicht een beleid op te stellen. Maar als ze zo'n beleid al hebben, dan schiet dat vaak te kort, zegt Joost Mulder: "Dat heeft ermee te maken dat het soms voor kleine gemeente erg moeilijk is om dit toezicht te organiseren; er zijn beperkte middelen. Wat je ook merkt is dat veel gemeenten hier helemaal geen zin in hebben, want ze krijgen behoorlijk wat problemen met lokale jongeren. Er kan uit de bevolking veel druk komen en dan moet je een hele sterke ruggengraat hebben om dat jaren vol te houden."

Onwil
Ook Saskia Deerenberg van Koninklijke Horeca Nederland merkt deze onwil bij sommige gemeenten. "Maar je spreekt af hoe je het alcoholbeleid wilt organiseren, daarbij hebben gemeenten een grote rol in de handhaving gekregen en dat laten ze liggen, ze sluiten de ogen."


 

 

Alternatieven
Van Dalen herkent deze problemen. "Politiek is het gevoelig, je krijgt de mensen tegen je. Als een wethouder wil doordrukken krijgt hij al snel veel tegenwind." Daar komt nog bij dat gemeenten zich verschuilen achter het feit dat er nauwelijks overlast is van de keten en áls je ze sluit, vinden jongeren toch wel weer een manier om ergens anders te gaan drinken. Joost Mulder vindt dan ook dat gemeenten moeten gaan nadenken over alternatieve locaties voor jongeren om bij elkaar te komen, met meer toezicht.

Best uitgerust
Het idee van Van Rijn was initieel ook dat gemeenten veel dichter op de burger zitten, daar weten ze veel beter wat er speelt, zegt Deerenberg. "Een andere toezichthouder hoeft dus niet per se beter te zijn. Het gaat ons om goede controle, maar je moet wel degene die je daarbij belast goed aansturen. De staatssecretaris moet daarbij bepalen welke partij daar het best voor uitgerust is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen