Nieuws15 mei '13 07:42Aangepast op 15 mei '13 14:02

Nederlandse film Borgman kanshebber voor Gouden Palm

Auteur: Anne-Greet Haars

Voor het eerst in 38 jaar maakt een Nederlandse film kans op de Gouden Palm op het filmfestival in Cannes. Borgman, de nieuwe film van Alex van Warmerdam, is genomineerd voor de prestigieuze prijs.

De film moet het in de officiële competitie opnemen tegen 19 andere producties. Vorig jaar ging de hoogste onderscheiding van het festival naar de film Amour van regisseur Michael Haneke.

Verkopen van films
Op het filmfestival in Cannes draait het ook vooral om het verkopen van films. "Deze nominatie levert onmiddellijk veel aandacht op. En dat komt niet alleen van het publiek, maar ook van kopers. Onze salesagent verkoopt onze films wereldwijd en die worden veel opgebeld", vertelt Marc van Warmerdam, producent van Borgman, en broer van regisseur Alex. "Buiten de competitie, het publiek en de rode loper, zitten er achter al die gevels in Cannes overal kopers en verkopers die tien dagenlang op zoek gaan naar iets moois voor zichzelf."

Trailer
Bekijk hier de trailer van Borgman. De hoofdrollen in de film worden gespeeld door Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Eva van de Wijdeven.

 

Prijs omhoog
"Door deze nominatie gaat de prijs van de film omhoog voor de verkoop. Voor mij is het allerbelangrijkste dat de aandacht voor deze film gaat opleveren dat de volgende film makkelijker te financieren is", legt Van Warmerdam uit. "Deze film kostte 3,2 miljoen en we komen nog lang niet uit de kosten. De film wordt mogelijk gemaakt omdat het een coproductie is met andere landen: Denemarken en België. Dat betekent ook dat het Belgische en Deense filmfonds meebetalen, maar ook de distributeurs in deze landen."

Andere kandidaten
De jury staat dit jaar onder leiding van de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg. Tot de andere kandidaten voor de Gouden Palm behoren Jeune et Jolie van de Franse regisseur François Ozon, Behind the Candelabra van de Amerikaan Steven Soderbergh en La Venus à la Fourrure van Pools-Franse regisseur Roman Polanski. Ook de Amerikaan Jim Jarmusch (Only Lovers Left Alive) en zijn landgenoten, de gebroeders Ethan en Joel Coen (Inside Llewyn Davis), maken kans.

Het 66e festival wordt geopend met de film The Great Gatsby van de Australische regisseur Baz Luhrmann, een nieuwe bewerking van het beroemde boek van de Amerikaan F. Scott Fitzgerald. Op zondag 26 mei wordt bekend of Borgman de Gouden Palm heeft gewonnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen