Nieuws15 mei '15 11:37

Nederlandse film verbannen naar bijprogramma in Cannes

Auteur: Pieter van den Akker

Het regent deze dagen internationale sterren op de rode loper van het prestigieuze filmfestival in Cannes. Maar naar Nederlanders moet je er goed zoeken. Geen enkele Nederlandse film is dit jaar in de officiële selectie van het festival opgenomen.

Foto: ANP - Scène uit The Lobster met Colin Farrell (l) en Rachel Weisz
Foto: ANP - Scène uit The Lobster met Colin Farrell (l) en Rachel Weisz

Toch kun je niet zeggen dat het slecht gaat met de Nederlandse film, zegt directeur Doreen Boonekamp van het Filmfonds vanuit Cannes. “Op het festival zijn wel degelijk veel Nederlandse films te vinden. Je hebt ook nog het hele traject van de marktscreenings waarbij films worden getoond die op dit moment in de verkoop zijn. Daar draait een groot aantal Nederlandse films die trachten de film over de grens te krijgen."

Internationale coproducties
Daarnaast zijn Nederlanders ook aanwezig in het programma omdat ze hebben deelgenomen aan internationale coproducties, vervolgt ze. "Dat zie je tegenwoordig steeds meer. Vroeger maakte bijna iedereen z’n film met bijna alleen maar mensen uit hun eigen land en werden de films in eigen land gefinancierd."
 

Ze geeft wat voorbeelden: "Met Nederland zijn we bijvoorbeeld vertegenwoordigd in de competitiefilm The Lobster. Dat is een Ierse, Griekse, Franse, Engelse en Nederlandse coproductie. Daar heeft Nederland de geluid- en beeldnabewerking van gedaan. Die film van de Griekse regisseur Lanthimos gaat vanavond in première.”

Land and shade
Daarnaast zijn de Nederlanders ook verbonden aan Land and Shade, een Colombiaanse film. “Daarbij zijn we ook betrokken geweest bij de postproductie. Dus op die manier is Nederland goed vertegenwoordigd.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen