Nieuws20 mrt '15 15:12

'Er blijven acties komen, tot de minister een nieuw bod doet'

Auteur: Karlijn Meinders

Medewerkers van de politie lieten om één voor twaalf uit protest de sirenes van hun auto's en motoren een minuut lang loeien. Ze waren hiertoe opgeroepen door de vakbonden. Er volgen meer acties, zegt politievakbond NPB.

Foto: ANP
Foto: ANP

De vakbonden zijn boos omdat er nog altijd geen voorstel voor een nieuwe CAO ligt. De politietop had de agenten van tevoren gewaarschuwd om niet aan de actie mee te doen. Han Busker, voorzitter van politievakbond NPB, vindt dat de politietop alle kans heeft gehad om vooraf iets aan de actie te doen.

"Wij hebben als bonden een aanzegging gedaan voor het doen van een actie en de politietop heeft dan de mogelijkheid om te zeggen: we willen laten onderzoeken door de rechter of dit mag. Ze hebben besloten dit niet te doen, maar vervolgens gaan ze via intimiderende mails en brieven de leden oproepen om niet mee te doen aan de actie. Wij hebben berichten gekregen dat leidinggevenden agenten controleerden en dat ze de agenten willen registreren die wel aan de acties meedoen en dat daar dan consequenties aan verbonden zitten. Die kunnen er volgens ons alleen zijn als de rechter de actie had verboden."

Geen gevaarlijke situaties
Er is gezegd dat het gebruiken van de sirenes in situaties waar geen nood is, gevaarlijk kan zijn. Mensen zouden kunnen schrikken, omdat ze denken dat er iets ergs aan de hand is. Busker maakt zich daar weinig zorgen over. "Onze leden nemen hun verantwoordelijkheid, er zijn geen wilde dingen gebeurd. Daar is iedereen zich van bewust."

0-lijn
Busker vindt het belachelijk dat de minister nog geen beter bod heeft gedaan. "Laten we eerlijk zijn: het is te gek voor woorden dat politieagenten die elke dag keihard werken om de veiligheid in dit land te garanderen al vier jaar op de 0-lijn zitten. Wij zullen deze actie blijven herhalen zolang de minister nog niet met een nieuw bod komt en ik hoop dat het niet nodig is, maar we sluiten andere werk-onderbrekende acties niet uit."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen