Nieuws14 apr '14 10:07

2,8 miljoen bezoekers voor Rijksmuseum

Auteur: Thijs Baas

Het Rijksmuseum heeft in het afgelopen jaar 2,8 miljoen bezoekers getrokken. Daarvan kwam 64 procent uit Nederland. Dat meldt directeur Wim Pijbes van het museum in BNR Paul van Liempt.

"Dat is gigantisch", zegt Pijbes tegen Paul van Liempt. "Laten we niet uit het oog verliezen dat er ook kritiek is. En als die terecht is doen we daar zeker wat mee, maar die 2,8 miljoen bezoekers zijn binnen. Dat is nog nooit gepresenteerd in Nederland. Hiermee zitten we in de top van de internationale museumwereld. We hebben 360.000 bezoekers onder de 18 jaar. 64 procent is Nederlands en nog interessanter: van de ruim miljoen Nederlanders geven 400.000 aan zelden of nooit naar een museum te gaan."

De enorme drukte brengt onvermijdelijk flinke rijen met zich mee, al kun je die als bezoeker volgens Pijbes vrij eenvoudig ontlopen door op rustige tijdstippen te komen. "Het lijkt soms meer op de Kalverstraat dan op de PC Hooftstraat. In de rij staan betekent dat je ergens heen gaat wat populair is. Bij ons kún je fantastisch doorlopen, vooral in juni en januari. Het is net als met files op de weg: je moet proberen de spits te mijden."

Gerelateerde artikelen