Nieuws18 apr '16 12:13Aangepast op 18 apr '16 12:46

NAM wil weer meer gas gaan oppompen in Groningen

Auteur: Karlijn Meinders

De NAM ziet mogelijkheden om meer dan 27 miljard kuub gas op te pompen in Groningen. Dat betekent: de gaswinning opschroeven dus. Terwijl het kabinet juist minder gas uit de bodem wil halen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat blijkt uit uitgelekte plannen van de NAM. Jan Vos, Tweede-Kamerlid voor de PvdA:

Volgens Vos is nog helemaal niet duidelijk of er veilig gas gewonnen kan worden. "We moeten eerst precies weten hoe dat veld zich gedraagt, voordat we gaan stabiliseren op een bepaald niveau. Uit alle rapportages blijkt dat er een verband is tussen de hoeveelheid gas die wordt gewonnen en de kracht van de aardbevingen. Sinds de gaswinning omlaag is, zijn de aardbevingen ook minder geworden."

Maar mensen zitten nog altijd met de schade. "Eerst moeten die huizen goed gerepareerd worden. Inwoners in Nederland hebben het recht om in een veilig huis te wonen. Daar moeten we ons op concentreren. Als er geen klachten meer zijn van bewoners, dan kunnen we verder gaan praten met de NAM."

De NAM wil nog niet inhoudelijk reageren, omdat het winningsplan nog niet officieel is gepubliceerd. Het plan is nu ingediend bij de minister, en die moet eerst de Kamer informeren, zegt een woordvoerder.

En BNR Topic gaat vandaag hier ook over: 'Als het veilig kan, moeten we de gaskraan in Groningen weer verder open draaien'. Stemmen op de poll kan hieronder:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen