Nieuws18 apr '16 13:00

Natuurrampen kunnen positief economisch effect hebben

Auteur: Madelon Meester

Of het nou een aardbeving in Ecuador of Japan is, of een overstroming in Chili: natuurrampen hebben ook een positief economisch effect.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat heeft te maken met herinvesteringen, zegt Jeroen Klomp, macro-econoom bij de vakgroep Ontwikkelingseconomie aan de Wageningen Universiteit. "Als je kijkt naar Ecuador zie je dat veel huizen zijn vernietigd, evenals de productiecapaciteit. Er moet opnieuw worden geïnvesteerd in machines, gebouwen en productielijnen. Vaak zie je dat er dan investeringen worden gedaan in machines die meer kunnen dan de oudere."

Daarbij geldt dat meer ontwikkelde landen er sneller boven op komen. Volgens Klomp zal Japan weer snel op het oude groeiniveau zitten. "De aardbeving heeft daar een tijdelijk effect. Terwijl het in Ecuador nog maar de vraag is wat er nu gaat gebeuren. Wat betekent het voor de productie? Betekent het dat er meer geïnvesteerd gaat worden? Zijn er financiële mogelijkheden?"

Toyota
Door de aardbeving in Japan ligt nu de productie van 's werelds grootste automaker Toyota grotendeels stil. In Chili heeft 's werelds grootste koperproducent Codelco de werkzaamheden gestaakt. Volgens Klomp zijn dit logische kortetermijnsgevolgen van natuurrampen. "Bij productie heb je imput nodig en die imput is nu niet beschikbaar. Je ziet dat de productie van grote bedrijven naar beneden gaat en daardoor ook het Bruto Binnenlands Product voor die regio's. Als het gaat om een groot getroffen gebied kan het zelfs op landelijk niveau gevolgen hebben."

Overheid
Volgens Klomp houden overheden te weinig rekening met natuurrampen in hun jaarbegroting. "De reden is heel simpel: als wij weten dat er een risico is dat een bepaald gebied onderloopt door een overstroming, moeten we een dijk bouwen. Maar de kans op een overstroming is misschien maar 1 op een miljoen."

 
In Nederland is er op dit moment bijvoorbeeld discussie over het onderhoud van de deltawerken. "Hoe vaker een land wordt geconfronteerd met een ramp, hoe eerder de politicus is geneigd om daarin te investeren. Als je kijkt naar ontwikkelingslanden zie je dat politici er veel meer voor kiezen het geld direct aan de bevolking te geven om de verkiezingswinst veilig te stellen. In ontwikkelde landen zeggen we eerder: we moeten een bepaalde mate van veiligheid creëren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen