Nieuws1 dec '12 16:55Aangepast op 1 dec '12 19:22

Strafproces Decembermoorden wordt hervat

Auteur: Mijke Hurkx

De krijgsraad in Suriname gaat op 12 december verder met het strafproces van de Decembermoorden.

Dat schrijft de Surinaamse krant De Ware Tijd zaterdag. De laatste zitting van het zogeheten 8 december-proces was op 11 mei van dit jaar. De rechter besloot toen het proces op te schorten.

Duidelijkheid
De schorsing duurt zolang er geen duidelijkheid is over de vraag of de omstreden amnestiewet in strijd is met de grondwet. Die bepaalt dat er geen inmenging mag plaatsvinden in een lopende strafzaak. Het Surinaamse parlement nam in april dit jaar een amnestiewet aan, die ervoor zorgt dat de betrokkenen van de decembermoorden geen straf krijgen. De belangrijkste verdachte in dit proces is de huidige president van Suriname, Desi Bouterse.

De krijgsraad voelde zich niet bevoegd om uit te spreken of de amnestiewet in strijd is met de grondwet en heeft daarom het Openbaar Ministerie gevraagd er onderzoek naar te doen. Volgens de Ware Tijd heeft het OM inmiddels schriftelijk gereageerd op de vragen van de krijgsraad. Op de komende zitting zal de rechter een reactie geven op deze bevindingen.

Het OM had zelf om de schorsing gevraagd, zodat een constitutioneel hof de kans kreeg te toetsen of de amnestiewet in strijd is met grondwet of internationale rechtsverdragen.

Tussenoplossing
Niemand had deze constructie verwacht, maar het is de vraag of dit in het voordeel is van Bouterse, zei verslaggever Pieter van Maele vanuit Paramaribo vlak na het besluit om de zaak op te schorten. "Iedereen had vandaag een ontknoping verwacht, maar in plaats daarvan kwam er een halfslachtige tussenoplossing."

Bouterse
In het Decembermoordenproces staan president Desi Bouterse en 21 andere verdachten terecht. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op 15 vooraanstaande Surinamers op 8 december 1982. De krijgsraad is in een moeilijke positie terechtgekomen door de amnestiewet. Die bepaalt dat de verdachten geen straf kunnen krijgen.

Gerelateerde artikelen