Nieuws11 mrt '15 13:00Aangepast op 11 mrt '15 13:26

'Op alleen geld kan Kuip-plan niet afgeketst zijn'

Auteur: Thijs Baas

Een gat van 9 miljoen euro op een investering van ruim 200 miljoen kan niet dé reden zijn dat de verbouwplannen van de Rotterdamse Kuip zijn afgeblazen. Dat zegt Pieter Nieuwenhuis is sporteconoom en oprichter van sportadviesbureau Hypercube.

Na het stuklopen van de onderhandelingen met BAM, AM en Siemens lijken alle opties voor de Kuip weer open te liggen. Maar daarvoor moet wel goed worden nagegaan wat nou wél de reden was dat het project de eindstreep niet heeft gehaald, zegt Nieuwenhuis. Het plan was immers ook 150 miljoen euro goedkoper dan het eerdere ambitieuze plan om een nieuw Feyenoordstadion te bouwen.

"Men heeft de keuze gemaakt om te kijken naar vernieuwbouw en Feyenoord heeft de geledingen gesloten door in najaar 2013 een trojka aan te stellen die uiteindelijk op 1 mei 2014 leidde tot een keuze voor de BAM-Siemens-combinatie. En dié zag er kansrijk uit: er was een goed draagvlak in Rotterdam en daarmee een prima basis voor Feyenoord om op te stomen in de vaart der volkeren."

 

Dan is er nog de theorie dat er vanaf het begin bewust op nieuwbouw is aangestuurd, zoals Radio Rijnmond-presentator Frank Vijg eerder vanochtend aangaf. Dat er écht geen plan B zou zijn, zou er juist op wijzen dat er in het geheim al nieuwe plannen zijn gemaakt. Maar Nieuwenhuis doet die geruchten af als speculatief. "Er is een contractuele relatie geweest tussen BAM en de Feyenoordfamilie, waarbinnen echt geen ruimte was voor dit soort dingen. En ik acht de moraal van de Feyenoorders zo hoog dat dat niet gebeurd is."

Nieuw stadion
Het plan om voor 200 miljoen een geheel nieuw stadion te bouwen is afgeblazen. De bouwer en de club werden het niet eens over geld. En nu ligt alles weer open. Ook de kans dat de Kuip blijft bestaan is neemt weer toe, zolang een plan b simpelweg niet voor handen is. Dat erkent ook projectleider stadionontwikkeling René van Ierschot: "Als u vraagt wanneer er meer zicht komt op welke optie het gaat worden, dan durf ik op dit moment niet eerder te noemen dan het najaar van 2015."

 

Van Ierschot kan maar moeilijk verkroppen dat hij niet gewoon met goed nieuws over het nieuwe stadion naar buiten kan treden. Terwijl alles een jaar geleden nog koek en ei leek, met een helder perspectief op een multifunctioneel stadion, dat de Feyenoordkas flink zou kunnen spekken. "Toen ik vanmorgen de Kuip in een stevige mist zag liggen, bekroop me het gevoel dat ongeveer past bij de situatie waar we zelf ook nog een beetje in zitten: 'Wat gaat het nou daadwerkelijk worden?'." 

Maar dan is er altijd nog de stichting Red de Kuip, die al jaren naar de gunsten van Feyenoord dingt. Hun plannen om de Kuip te behouden en flink op te knappen mogen dan altijd zijn weggezet als romantisch en amateuristisch, stichtingvoorzitter Erwin Eekelaar is er helemaal klaar voor. "We staan klaar. We hebben de puntjes op de i gezet. Er is tien maanden verloren gegaan, maar we hebben niet stil gezeten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen