Nieuws11 mrt '15 17:46

Nieuwe ronde, nieuwe kansen: waar moet de nieuwe Kuip aan voldoen?

Auteur: Bram van Dijk

Bouwbedrijf BAM gaat Feyenoord-stadion De Kuip toch niet renoveren. Daardoor ligt de race om het beste plan voor het voetbalstadion weer helemaal open. BNR vroeg architecten Erick van Egeraat en Aldo Vos om advies.

Architect Aldo Vos is één van de velen die de sfeer in de Kuip de beste van Nederland vindt. Ruim 50 duizend supporters die luidkeels hun favoriete club aanmoedigen, veel mooier wordt het niet, vindt hij. Maar het zo geroemde stadion is verouderd en moet worden gerenoveerd.

Daar heeft architect Erick van Egeraat heeft een duidelijk idee over. "Een voetbalstadion moet natuurlijk in eerste instantie perfect geschikt zijn om te voetballen en bij voorkeur ook als het weer niet fantastisch is. Dat is nummer één. Nummer twee is dat een stadion alleen voor voetbalwedstrijden niet voldoende is. Daarmee kan je zo'n stadion 20 keer per jaar gebruiken."

'Alleen voetbalfunctie'
Aldo Vos werkt voor het architectenbureau Broek Bakema dat in de jaren dertig de oorspronkelijke Kuip heeft gebouwd. Voor hem is het wel belangrijk dat alleen de voetbalfunctie van het stadion in het nieuwe ontwerp wordt behandeld.

"De vraag is of je andere activiteiten moet willen. Want het zal in de eerste instantie als voetbalstadion worden beleefd. Daar moet het optimaal voor functioneren. De andere bijzaken zijn echt bijzaken om een stadion rendabel te maken."

'Allemaal meebetalen'
Als de nieuwe Kuip alleen zal functioneren als voetbalstadion, is de kans klein dat de gemeente gaat meebetalen. Volgens Vos hoeft dat geen probleem te zijn, net als toen de Kuip in de jaren dertig gebouwd werd.

"Dat is toen bijna helemaal met private middelen gebeurd. Dat was toen een prachtige belevenis. Dat was toen gelukt, dat zou nu weer moeten kunnen lukken."

'Moet wel multifunctioneel'
Toch ziet Erick van Egeraat vooral de voordelen van een multifunctioneel stadion, het geeft de hele omgeving een impuls. En daar zou hij graag aan willen meewerken.

"Natuurlijk, maar wel onder de voorwaarden die ik gesteld heb. Je zult eerst moeten nadenken over het gebied er omheen. Wat zijn de ingrediënten die ervoor kunnen zorgen dat de basiskosten voor het stadion zelf en ook opbrengsten wat groter worden dan alleen die van het voetballen? Pas dan kun je heel gedetailleerd naar zo'n stadion gaan kijken, niet omgekeerd. Je kunt niet zeggen, we gaan zo'n stadionnetje bouwen, en dan kijken we later wel wat er nog met de rest gebeurt. Dat is beetje de houding tot nu toe."

Of er een nieuwe Kuip komt, of dat de huidige Kuip blijft bestaan, weten we pas op zijn vroegst eind van het jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen