Nieuws1 okt '15 15:59

Farmaceut Mylan scherpt regels spierverslapper voor dodelijke injectie aan

Auteur: Judith Laanen

De doodstraf uitvoeren wordt lastig in de VS, nu farmaceut Mylan de regels voor het verkrijgen van de spierverslapper die in de dodelijke injectie gaat heeft aangescherpt.

Mylan heeft de verkoop van de spierverslapper rocuroniumbromide aan banden gelegd nadat het geen opheldering kreeg of, en welke gevangenissen gebruik maakten van het middel. Met name een gevangenis in Virginia wilde aan Mylan geen duidelijkheid scheppen over hun aankoop van het middel. Daardoor werd het onmogelijk voor het bedrijf om vast te stellen of hun medicijn op de juiste wijze werd gebruikt. De farmaceut heeft hun medicijn inmiddels teruggeeïst.

Er wordt al lang druk uitgeoefend op het in Nederland gevestigde Mylan om die dodelijke injecties te voorkomen. Een onderdeel van de injectie is de spierverslapper, die wereldwijd wordt gebruikt in ziekenhuizen voor medische doeleinden.

Mylan scherpt distributieregels aan
Mylan verbiedt hun distributeurs nu contractueel om producten van Mylan te verspreiden voor dodelijke injecties, "of elk ander gebruik buiten de goedgekeurde etikettering en geldende zorgnormen", vermeldt het bedrijf in dit persbericht.

D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma stelde twee keer eerder Kamervragen over het gebruik van het medicijn. Het Kamerlid is erg blij met het besluit van Mylan.

 

Volgens Sjoerdsma zorgen de nieuwe regels ervoor dat Amerikaanse staten onmogelijk nog legaal de doodstraf uit kunnen voeren met het Mylan-medicijn. "De medicijnen van andere farmaceutische bedrijven die soortgelijke beperkingen hebben doorgevoerd binnen de contractvoorwaarden, die dat juridisch ook afdwingen in  de rechtbank, komen niet meer in gevangenissen terecht. De industriestandaard die Mylan adopteert, werkt feitelijk goed. Hij moet nog wel goed worden uitgevoerd."

Morgen weer executie
Het is niet duidelijk hoeveel van het medicijn nog in de VS is. Morgenavond vindt weer een executie plaats. In Virginia, dat geen duidelijkheid over het gebruik van het medicijn wilde geven. Sjoerdsma: "Mylan heeft het medicijn teruggevraagd, dat is nog niet gelukt. We hopen alsnog dat dat antwoord niet komt en de executie niet doorgaat."

Sjoerdsma: "Virginia heeft ook lang ontkend dat ze deze drugs via via van Mylan zouden hebben gekocht. Een belangrijke organisatie, Reprieve, heeft op slinkse wijze toch fotobewijs weten te achterhalen dat die medicijnen inderdaad van Mylan afkomstig waren." Om hoeveel het gaat of hoe lang ze ermee door kunnen gaan, is onduidelijk.

Een "diplomatiek duwtje vanuit Nederland" zou bij het stoppen van het gebruik van het medicijn kunnen helpen, denkt Sjoerdsma. "De doodstraf is natuurlijk al barbaars, maar deze vorm, die beschreven wordt als de chemische variant van levend verbranden, is helemaal verschrikkelijk."

Vorige maand trok pensioenfonds ABP hun miljoenenbelang in Mylan terug na vruchteloze gesprekken over de toepassing van een van Mylans medicijnen bij de doodstraf. Ook pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) en haar uitvoerder PGGM hadden dringende oproepen gedaan aan Mylan om maatregelen te ondernemen over het gebruik van de spierverslapper.

Gerelateerde artikelen