Nieuws8 sep '15 13:06

Kinderombudsman: Nog steeds veel mis met passend onderwijs

Auteur: Judith Laanen

Een jaar na de invoering van het passend onderwijs gaat er nog veel mis, zegt kinderombudsman Marc Dullaert. De wet is niet flexibel genoeg en het ontbreekt aan 'doorzettingsmacht'.

De belofte van het passend onderwijs, waarbij kinderen die extra aandacht nodig hebben tóch naar een reguliere school zouden kunnen, wordt niet waargemaakt. Dat stelt de kinderombudsman in een rapport. Volgens hem zijn duizenden scholieren de dupe.

'Onderwijs en zorg moeilijk te combineren'
Het passend onderwijs belooft voor elk kind een plek, maar dat zogenoemde maatwerk kan alleen als een kind ook vijf dagen per week naar school gaat.

 

Geen doorzettingsmacht, lef en persoonlijke betrokkenheid
Daarnaast ontbreekt de 'doorzettingsmacht' in de samenwerkende scholenverbanden om een kind te plaatsen dat daadwerkelijk problematisch is. Die twee punten liggen bij de overheid, zegt Dullaert.

De wet is volgens Dullaert duidelijk: alle scholen hebben zorgplicht. "Je kunt een kind niet afwijzen en moet een plaats bieden. Het kan niet zo zijn dat je als ouder of kind geluk moet hebben met een samenwerkingsverband van scholen die wél hun best doen om een kind te plaatsen, en in een andere regio niet. Soms heeft het niet met mankracht te maken. De verschillen zijn te groot en daar mag je als kind niet afhankelijk van zijn."

Twee jaar geleden onderzocht Dullaert al eens mogelijke knelpunten in het passend onderwijsplan. Het afgelopen jaar meldden honderden ouders zich bij Dullaert met problemen waar ze tegenaan liepen. "Die knelpunten zijn er nu helaas nog steeds. Als kind wil je naar school en heb je recht op onderwijs. Je kunt niet een jaar wachten. Wat mij betreft is de tijd nu op."

Te vroeg aan de bel getrokken
Staatssecretaris Dekker van Onderwijs is het niet eens met de kinderombudsman, zegt hij tegenover persbureau ANP: "De ruimte voor maatwerk is enorm toegenomen, scholen moeten er alleen beter gebruik van maken." De Onderwijsinspectie kan ingrijpen als een school zich niet aan de wet houdt. Verder wijst Dekker erop dat het een tijd zal duren voordat alles helemaal in de praktijk is gebracht. "Ik vind het te vroeg om te concluderen dat de wet waarvan de inkt net droog is volledig op zijn kop gezet moet worden.''

Tegen de invoering van het plan werd fel geprotesteerd door docenten. Nog steeds zijn de docenten kritisch: klassen zijn vaak al groot en de werkdruk is hoog, waardoor er weinig ruimte is voor extra aandacht.

Gerelateerde artikelen