Nieuws16 nov '15 07:59Aangepast op 16 nov '15 13:19

'Brein achter aanslagen bereidde eerder aanslag voor'

Auteur: Mark Hulstein

Het brein achter de aanslagen Parijs is Abdelhamid Abaaoud. Dat vermoeden de Belgische veiligheidsdiensten, schrijven Belgische media.

ANP
ANP

Abaaoud is de meest gezochte terrorist van België en hij zou intensief contact hebben gehad met de broers Abdeslam. Een van de broers blies zich op in Parijs, de ander is nog voortvluchtig.Abdelhamid Abaaoud is een 29-jarige man die geboren is in Molenbeek, een wijk in het Westen van Brussel. Volgens verslaggever Harmen van der Veen is Abaaoud ook het brein achter de mislukte aanslagen in het Belgische Verviers. "Daar grepen de veiligheidsdiensten in en de politie schoot daar twee mannen dood. Daarna vluchtte deze Abdelhamid Abaaoud naar Syrië en is nu uit het vizier. Maar hij is dus ook vrienden met de mannen die de aanslagen in Parijs pleegden. Met een van hen heeft hij een crimineel verleden", zegt Van der Veen vanuit Brussel.

Molenbeek
De Belgische gemeente Molenbeek, ten westen van Brussel, staat centraal in het onderzoek van de aanslagen. "Dertig jaar geleden was de wijk al een probleem. Jongeren daar werden vergeten", zegt Van der Veen. "Jongeren kregen daar geen kansen. De leeftijd is er laag en de werkloosheid hoog. En onderzoekers hebben vandaag ook weer vastgesteld dat er in de afgelopen dertig jaar niets is veranderd. Dit is een plek in Brussel, maar misschien wel in België, en je kan zelfs stellen in heel Europa waar deze jongens blijkbaar snel kunnen radicaliseren. En wat ook een vluchthaven kan zijn voor mensen van buiten die hier naartoe komen", zegt Van der Veen. Twee van de daders van de aanslagen in Parijs kwamen uit Frankrijk.

'Je verdwijnt hier heel makkelijk'
"Het is een vroegere arbeiderswijk, met vroeger heel veel kleine ondernemers", legt Johan Leman, professor sociale en culturele antropologie over Molenbeek. Niet alle kleine ondernemers zijn er nog in de plaats. Dit betekent dat veel werkplaatsen nu leeg staan. In sommige gevallen doen deze dienst als letterlijk fysieke schuilplaatsen voor "nieuwkomers en onregelmatig verblijvende mensen", meent Leman. "Je verdwijnt hier heel makkelijk."

In het centrum van de plaats, in de oude wijk, loopt het percentage mensen met Marokkaanse roots op tot zeventig procent, zegt Leman. "Dus wie Marokkaan is en naar Brussel komt vanuit het buitenland, en wie hier gewoon een paar dagen wil onderduiken, die heeft geen enkel probleem." Volgens de professor kan men dus gemakkelijk de plannen voor bijvoorbeeld aanslagen plegen of wapens handelen.

'Politiek laat Molenbeek links liggen'
De situatie is zo ontstaan omdat de politiek dit gebied volgens Leman min of meer links heeft laten liggen in het verleden. Ook zou het onderwijs al langere tijd van minderen kwaliteit zijn. En dat is vooral te danken aan hoe de Vlaamse politiek tegenover Brussel staat, meent Leman: "Je hebt partijen die vinden dat Brussel eigenlijk wel wat mag worden uitgehongerd, wat mag neergehaald worden. Ik ondervind het cynisme van dat soort bestuur dagelijks."

Maar veel zal er aan de situatie aan de wijk niet veranderen, zegt de professor sociale en culturele antropologie: "Wat ik nu vrees is weer erg typisch. Men zal nu weer van alles doen zogenaamd. Dat is al een paar keer gezegd, toen er bijvoorbeeld rellen waren in Molenbeek. Dan wordt er een week of twee weken gezegd dat er van alles zal gebeuren, maar ik ben 40 jaar in Molenbeek en ik ken dat liedje en dat refreintje."

Vandaag zijn er opnieuw politie-acties in de wijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen