Nieuws6 aug '15 10:23

Asielzoekers moeten lang wachten op woning

Auteur: Karlijn Meinders

Gemeenten raken steeds verder achter op schema met het toewijzen van woningen aan asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Meer dan de helft van de asielzoekers in de opvangcentra heeft al een vergunning, maar wacht nog op een huis.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hierdoor houden zij bedden bezet voor nieuwe asielzoekers. Jos Wienen is burgemeester van Katwijk en voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. "Door de toename van vluchtelingen moeten we veel meer mensen huisvesten dan een paar jaar geleden, terwijl het aantal woningen beperkt is", zegt hij. "Daarnaast is het zo dat vluchtelingen niet de enigen zijn die we moeten huisvesten, maar dat er meer mensen zijn die urgent een woning zoeken."

Meer woningen
Gemeenten hebben zichzelf doelen gesteld over het aantal asielzoekers dat ze moeten plaatsen. Inmiddels is er een achterstand van meer dan 5.000 mensen. Gemeenten werken er hard aan om meer woningen beschikbaar te stellen, vertelt Wienen. "In januari en februari hebben we per maand rond de 1.500 woningen beschikbaar gesteld, in juni zaten we al rond de 2.500. Daar zit dus een stijgende lijn in, maar we hebben ook rekening te houden met andere doelgroepen die een huurwoning zoeken."

Op kamers
Volgens de voorzitter moet er gekeken worden naar alternatieven voor huisvesting. Bijvoorbeeld door asielzoekers te plaatsen in kamers in plaats van woningen. "Als studenten in een kamer kunnen zitten en geen hele woning krijgen, kunnen jonge asielzoekers dat ook." Maar het beschikbaar maken van die alternatieven kost tijd. "Je kunt niet zomaar zeggen: stop ze maar in een lege kamer. Op dit moment worden er kantoorgebouwen omgebouwd tot woningen. Daarnaast moeten we met het kabinet in gesprek om meer sociale huurwoningen beschikbaar te stellen. De vraag naar dat soort woningen neemt toe, op dit moment heeft het kabinet juist het plan het aantal sociale huurwoningen te verminderen. Dat kan echt niet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen