Nieuws27 mei '15 10:50Aangepast op 27 mei '15 14:02

'Weg met leerplichtambtenaren op Schiphol'

Auteur: Pieter van den Akker

Weg met de leerplichtambtenaar op Schiphol, maar geef leerlingen op de basisschool en middelbare school per jaar vijf snipperdagen die ze kunnen gebruiken om op vakantie te gaan wanneer hun ouders dat willen. Daarvoor pleit Frank Oostdam, directeur en voorzitter van de ANVR, op BNR.

Voordeel daarvan is dat ouders hun kinderen niet meer tegen de regels in stiekem een dag eerder van school hoeven te halen, zegt de baas van de brancheorganisatie van reisbureaus en reisorganisaties. Ander voordeel? De leerplichtambtenaren die op Schiphol controleren of er spijbelende kinderen zijn, worden volgens hem overbodig.

"Ik verwijt die leerplichtambtenaar niks, want die doen ook hun werk", zegt Oostdam op deze zender. "Maar waarom zou je niet in het kader van flexibiliteit kinderen op de lagere en middelbare school niet vijf snipperdagen geven, die ze zelf vrij kunnen inzetten?"

Oostdam ziet meerdere voordelen daarvan: "Dat voorkomt dat je met de wintersport op vrijdagavond in de file staat. Je zou bijvoorbeeld donderdagavond al kunnen gaan."
 'Criminele' ouders

Het betekent ook dat je niet meer ‘crimineel’ bent als je je kind een dag eerder van school hebt gehaald en op vakantie gaat, aldus Oostdam. "Dat willen ouders natuurlijk ook niet en dat voorkom je daarmee. Iedereen weet - ik heb dat ook wel eens besproken in de onderwijswereld en daar maak je je niet populair mee - dat er op een laatste dag voor de zomer- of kerstvakantie toch niks meer gebuert. Dus waarom niet meer flexibiliteit? In Zwitserland werkt dat namelijk al, tot tevredenheid van iedereen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen