Nieuws3 jul '15 17:33Aangepast op 3 jul '15 18:38

Tsipras: landgenoten, blijf kalm

Auteur: Karlijn Meinders

De Griekse premier Tsipras heeft zijn landgenoten zojuist in een televisietoespraak opgeroepen kalm te blijven in de aanloop naar het referendum van zondag. Vanavond staan grote demonstraties gepland van de ja- en nee-kampen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nikos Lanser, correspondent in Griekenland, zegt dat Tsipras onder andere sprak over de gevolgen van de uitkomst van het referendum. "Hij zei tegen het volk dat zondag wordt besloten of er geaccepteerd wordt dat de Griekse economie een langzame dood sterft, of dat de onderhandelingspositie van Griekenland beslissend verbeterd wordt."

Burgeroorlog
Waar hij volgens Lanser vooral op hamerde was dat er geen burgeroorlog zou ontstaan tussen de twee kampen. "We moeten het allemaal respecteren, zei Tsipras. Om daar aan toe te voegen dat iedereen nee moest stemmen. Het meest opmerkelijke was dat hij daarna het IMF-rapport van gister aanhaalde, waarin een verklaring staat over het mogelijk terugsnijden van de Griekse schuld met dertig procent. Dat is nodig, want dat ontbrak in het voorstel en daarom stemmen de mensen: omdat dat voorstel niet goed was."

Politie
Op het moment is het nog rustig op straat, vertelt Lanser. "Maar vanavond worden twee grote demonstraties verwacht. Er is ontzettend veel politie op de been. Er staan veel ME-busjes strategisch opgesteld, want de twee demonstraties zijn letterlijk op een steenworp afstand van elkaar."

Alternatief voor verkiezingen
"
Dan was er nog een ander opmerkelijk televisieoptreden vandaag", vervolgt Lanser. "Het hoofd van de Griekse onderhandelingen zei vanmorgen letterlijk op televisie: onze keuze was het voorstel van Europa voor te leggen aan het parlement. Naar mijn mening zou er niet door de coalitie gestemd kunnen worden en zou de regering vallen. Daarom is het referendum afgekondigd: als alternatief voor de verkiezingen, want daar gaan drie weken overheen en het referendum kan in acht dagen."

Over deze uitspraak ontstond nogal wat commotie. "Want", zegt Lanser. "Tsipras heeft dit nooit eerder zo gezegd. De oppositie maakte dan ook direct gebruik van de opmerking en zei: ze willen gewoon de macht niet verliezen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen