Nieuws13 mrt '15 14:17

Minister Blok: 'Geen reden voor angst buitenlandse investeerders woningmarkt'

Auteur: Karlijn Meinders

Gemeentes hoeven volgens minister Blok niet bang te zijn voor de verkoop van sociale woningen aan buitenlandse investeerders. De bewindsman reageert hiermee op een klacht van de Duitse investeerder Patrizia.

Patrizia had kritiek op de Nederlandse gemeentes. Ze zouden de overname van Vestia-woningen via de rechter proberen tegen te houden. En dat terwijl Blok juist hard op zoek is naar kopers voor huizen van de aangeslagen corporatie.

Minister Blok van Wonen vertelt aan politiek-verslaggever Laurens Boven dat er veel voordelen zitten aan investeringen vanuit het buitenland. "Het is goed voor het woningaanbod en voor de werkgelegenheid in de bouw."

Tegelijkertijd tekenen een aantal gemeentes een bezwaar aan rond enkele verkooptransacties met buitenlandse investeerders. "Dat mag", zegt Blok, "maar ze moeten zich dan wel even bedenken of ze daarmee de lokale woningmarkt wel een dienst bewijzen."

Zorgen over buitenlandse invloeden op de woningmarkt heeft Blok niet. "Er is geen reden voor angst. Er zijn strenge regels voor de verkoop van sociale huurwoningen. Er is een minimumprijs en huurbescherming. De huur kan niet zomaar omhoog schieten, die blijft binnen de wettelijke ruimte die daarvoor staat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen