Nieuws9 jan '15 10:52

MI5: 'Privacy opofferen om terreur te kunnen stoppen'

Auteur: Karlijn Meinders

De Britse inlichtingendienst MI5 heeft gewaarschuwd dat de terreurdreiging voor Groot-Brittannië toeneemt en dat de veiligheidsdiensten niet alle terreurplannen kunnen verijdelen. Het enige wat kan helpen: grootschalige afluisterpraktijken.

De afgelopen maanden zijn in Groot-Brittannië drie grote aanslagen verrijdeld door de politie en MI5, maakte de baas van de dienst Andrew Parker donderdagavond laat bekend. BNR-correspondent Lia van Bekhoven vertelt dat het zeldzaam is dat het hij zich op deze manier publiekelijk uitlaat.

"Tot voor kort was zijn naam niet eens bekend, het is zeldzaam dat hij op deze manier naar buiten treedt. Hij waarschuwde voor een beperkt publiek specifiek voor aanslagen van Al Qaida en benadrukte dat met de komst van IS, die dreiging niet ineens minder is geworden. De Britse veiligheidsdienst zou meerdere plannen hebben gevonden voor grote en ambitieuze aanslagen op publieke doelen in zowel Groot-Brittannië als andere West-Europese landen."

Grootschalige afluisterpraktijken
Britten die naar Syrië zijn geweest, maar zijn teruggekeerd zouden mogelijk gebruikt worden om de geplande aanslagen in het land te verwezenlijken. In verband met de aanslag in Parijs zijn de grenscontroles in Groot-Brittannië verscherpt. Passagiers, auto's en goederen die via Frankrijk het land inkomen, worden extra gecontroleerd.

Parker waarschuwde verder dat burgers privacy moeten opofferen om het mogelijk te maken terroristen op te sporen. Van Bekhoven: "Alleen grootschalige afluisterpraktijken zouden volgens Parker helpen om dit soort groepen in te halen. De terroristen lopen voor op internet. De Britse overheid pleitte eerder al voor het bewaren van alle communicatie gegevens van burgers door internetbedrijven, maar dat plan werd destijds getorpedeerd door de liberaal-democraten. Met de nieuwe dreigingen ligt het onderwerp weer op tafel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen