Nieuws15 okt '15 07:24

PvdA wil onderzoek naar aankoop aandelen KLM-Air France

Auteur: Karlijn Meinders

De PvdA wil laten onderzoeken of de Nederlandse staat aandelen KLM-Air France moet kopen. VNO-NCW-voorman Hans de Boer deed hiervoor eerder deze week een oproep, maar minister Dijsselbloem van Financiën en coalitiegenoot VVD zijn vooralsnog tegen.

Jacques Monasch, Tweede Kamerlid voor de PvdA: "We zien dat de Franse overheid haar aandelenpakket flink heeft uitgebreid en daarmee als aandeelhouder veel machtiger is geworden. Dan moeten wij nu wel gaan kijken: verzwakt dat onze positie? Moet de Nederlandse overheid zelf ook niet zo'n positie in gaan nemen?"

Strategisch belang
De combinatie KLM-Schiphol moet in ieder geval overeind blijven, meent Monasch. "Dat is van nationaal strategisch belang. Iedereen waarschuwt daar ook voor, we zien het in het buitenland: als de home carrier wegvalt, komt zo'n heel vliegveld in gevaar. En KLM en Schiphol hebben een netwerk over heel de wereld. Daarom vestigen bedrijven zich daar, komen internationale hoofdkantoren er naar toe en worden er congressen georganiseerd in Amsterdam. Die unieke functie maakt die combinatie van nationaal belang."

Rekening betalen
Het belangrijkste op dit moment is volgens Monasch dat KLM bereid is verregaande stappen te nemen om het bedrijf gezond te krijgen. "Iedereen is bereid rechten in te leveren en nog efficiënter te gaan werken. Maar tegelijkertijd zijn de Fransen huiverig voor deze stappen. Als zij niet doorpakken, dan moet KLM de rekening betalen voor het Franse wanbeleid."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen