Nieuws26 okt '15 08:08

'Belastingplan moet vergroenen'

Auteur: Madelon Meester

5 miljard aan lastenverlichting: krijgt het kabinet daarvoor een meerderheid bij elkaar? De Tweede Kamer mag vandaag schieten op het nieuwe belastingplan dat op Prinsjesdag is gepresenteerd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben de steun van zeker drie andere partijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Eén van die partijen zou GroenLinks kunnen zijn. GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff stelt dat er eerst vergroeningsmaatregelen aan het belastingplan moeten worden toegevoegd, wil zijn partij met het belastingplan instemmen.

 

Vergroenen
Zo wil GroenLinks de energiebelasting van grootverbruikers van energie omhoog brengen. Het geld dat daarmee wordt opgehaald, moet worden geïnvesteerd om bedrijven de mogelijkheid te geven meer te investeren in energiebesparing en duurzame energie. Ook wil GroenLinks dat voor huishoudens de belasting op gas omhoog gaat. "Die inkomsten willen we terugsluizen in de heffingskorting op energiebelasting. Dat betekent dat je wat meer voor je kubieke meters gas gaat betalen, maar tegelijkertijd de mogelijkheid krijgt zelf te investeren in energiebesparing."

Als deze maatregelen niet in het belastingplan worden opgenomen, moet de steun voor het plan elders worden gezocht, zegt Grashoff.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen