Nieuws26 okt '15 20:34Aangepast op 27 okt '15 08:50

Wiebes in spagaat om zijn Belastingplan

Auteur: Mark Hulstein

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft de partijen in de Tweede Kamer aangehoord over de wensen omtrent zijn Belastingplan. En dat zijn nogal wat wensen en belangen.

Het plan van het kabinet is om de lasten volgend jaar met 5 miljard te verlichten. Dit moet 35.000 banen opleveren. De staatssecretaris moet meerdere oppositiepartijen achter zich krijgen om het plan door de Eerste Kamer te krijgen. De coalitie van de VVD en PvdA heeft daar maar 21 van de 75 zetels.

Maar het CDA bijvoorbeeld, is kritisch. De partij wil dat de nieuwe vermogensbelasting uit het plan wordt geschrapt. De PvdA wil deze belasting juist behouden. Ook zei CDA-kamerlid Pieter Omtzigt vandaag dat de plannen gunstig uitpakken voor gezinnen waar één ouder de kost verdient. Het CDA wordt hierin gesteund door de SGP en de ChristenUnie.

Wiebes heeft er echter vertrouwen in, al krijgt hij het nog druk. "Het aantal vragen is enorm", zegt de staatssecretaris tegen BNR. "Sommige woordvoerders ratelden ze in hoog tempo af. Er zijn veel wensen." En dat wordt puzzelen, zegt Wiebes zelf ook. "Uiteindelijk moeten er natuurlijk meerderheden gevonden worden. En ik moet niet met het tegemoet komen van de ene partij de andere weer van tafel wegjagen."

Ondanks dat alles nu zo open besproken wordt, is er ook achter de schermen al enig overleg geweest. "Niet alle wensen waren een grote verrassing voor me. Maar hoe ferm partijen daar aan hangen is wel typisch iets voor zo'n debat hier. Dat hoort hier, zodat iedere Nederlander het kan zien." Al had Wiebes het liefst alle neuzen een kant op gehad. Nu zit hij in een moeilijke spagaat waarin hij, als hij de ene partij tegemoet komt, de andere kan afstoten.

Volgende week reageert de staatssecretaris op de wensen van de Kamer. Op 15 december debatteert de Senaat met Wiebes over de belastingplannen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen