Nieuws29 jan '15 14:07

Inzittenden MH370 officieel dood verklaard

Auteur: Bram van Dijk

De Maleisische Boeing met vluchtnummer MH370 is bijna een jaar na de verdwijning officieel verongelukt. De 239 inzittenden zijn dood verklaard. Dat berichtten de Maleisische autoriteiten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Op 8 maart 2014 verdween het vliegtuig van de radar en sindsdien is het spoorloos. Het vliegtuig was op weg van Kuala Lumpur naar Peking. Onder Australische leiding wordt op de bodem van de Indische Oceaan tot op heden vergeefs naar wrakstukken gezocht.

Het Nederlandse Fugro zoekt mee naar de brokstukken. Volgens de strategiedirecteur Rob Luijnenburg betekent deze verklaring niets voor de zoektocht. "Wij gaan keihard door. We zijn op dit moment met drie schepen op locatie en de Maleisische overheid heeft in de persconferentie gezegd dat het prioriteit blijft om het vliegtuig te zoeken. Ze stellen elke effort in het werk om het toestel te vinden."

60 duizend vierkante kilometer
Vooralsnog zonder succes, dus. "Wij kunnen het vinden als we op de goede plek zoeken en dat is het probleem hier. Alle aanwijzingen zijn op zijn minst indirect. Uit een uitgebreide studie is een zoekgebied gekomen, wij zijn het zoekgebied aan het afgrazen. Wij hebben van de 60 duizend vierkante kilometer nu ongeveer 18 duizend nauwkeurig afgezocht. En wij blijven bezig tot we in ieder geval die 60 duizend hebben gedaan."

Volgens Luijnenburg wordt er gezocht in een soort van niemandsland.

Gerelateerde artikelen