Nieuws10 jul '15 14:22

Ouderen hebben geen benul van medicijnvergoedingen

Auteur: Pieter van den Akker

Senioren hebben vaak geen idee welke medicijnkosten ze vergoed krijgen en hoe hoog die vergoeding dan is. Dat blijkt uit onderzoek van ouderenbond ANBO in samenwerking met apothekerskoepel KNMP. Die onduidelijkheid is er niet alleen bij ouderen, maar volgens directeur van ANBO Liane den Haan, hebben zij daar wel het meeste last van.

Foto: ANP
Foto: ANP

“Eigenlijk gaat het over alle mensen die medicijnen gebruiken. Maar je ziet wel dat veel ouderen per dag vijf of meer medicijnen gebruiken. Dan lopen die kosten hoog op, zeker als je medicijnen gebruikt die niet vergoed worden.”

Hoge eigen bijdrage
Waarom het erg is als je niet precies weet welke je vergoed krijgt? Den Haan: “In je zorgpolis kan je niet altijd even goed zien of medicijnen verhoed worden. Een huisarts schrijft iets voor en dan kom je bij de apotheek en dan zie je dat je voor sommige medicijnen heel hoge eigen bijdragen moet betalen.”

Uit een koopkrachtonderzoek van de ANBO blijkt dat ‘mensen die AOW hebben en een klein pensioen zorg gaan mijden’. “Dus dat is wel een groot probleem”, vindt Den Haan.
 Ene medicijn duur, andere goedkoop

Maar je hebt medicijnen die worden voorgeschreven toch gewoon nodig? “Ja, maar er zijn vaak ook andere medicijnen. Neem reumamedicijnen. Daar zijn verschillende medicaties van verschillende fabrieken voor waarvan de bestanddelen een klein beetje van elkaar verschillen. Dat is allemaal wettelijk toegestaan. En het ene medicijn is heel duur en het andere is veel goedkoper. Het is dus belangrijk om daar wel naar te kijken.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen