Nieuws24 jul '15 09:38

Thuiszorginstelling gaat experimenteren met au pairs voor ouderen

Auteur: Karlijn Meinders

De Friese thuiszorginstelling Hof en Hiem wil experimenteren met au pairs voor ouderen. Mensen die dus in huis wonen bij een oudere die verzorgd wordt. Bij succes moet het concept op grote schaal worden toegepast.

Renee de Vries van ouderenbond ANBO vindt dat er nog wel enkele haken en ogen aan het plan zitten. "Het lijkt me heel belastend voor beide partijen. Au pairs zijn, anders dan professionals, vaak jonge mensen. Licht huishoudelijk werk kunnen au pairs zeker ook doen, maar zware zorgtaken niet. Die moeten door professionals gedaan worden."

Belastend
Volgens De Vries moeten beide partijen, wil het plan slagen, goed bedenken of ze dit allebei willen. "Want is het niet te belastend voor de au pair zelf? Die moet leven met iemand die hulp nodig heeft. Maar het is ook belastend voor de oudere, die krijgt te maken met een onervaren iemand, zonder al te veel levenservaring. Dat moet je allebei willen."

Acute hulp
Zijn allebei de partijen het daarover eens, dan ziet ook De Vries geen problemen. "Dan kan het in sommige situaties een prima oplossing zijn. Misschien niet voor mensen die acute hulp nodig hebben, maar wel  voor mensen die alvast rustig willen nadenken over hoe ze hun oude dag gaan invullen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen