Nieuws22 apr '15 14:24Aangepast op 22 apr '15 16:49

Europese Commissie: Russische Gazprom misbruikt machtspositie

Auteur: Karlijn Meinders

Na Google gaat de Europese Commissie nu ook het Russische Gazprom aanpakken. Brussel tikt Gazprom op de vingers voor machtsmisbruik in acht Oost-Europese landen. Dat maakte de eurocommissaris voor Mededinging bekend.

Foto: ANP
Foto: ANP

Europa-verslaggever Anke Truijen vertelt dat het een eerste stap is, een waarschuwing, en dat er nog geen sprake is van een zaak. "Het is een flinke tik op de vingers. Er is 2,5 jaar onderzoek gedaan naar de positie van Gazprom in Europa, daar komen deze beschuldigingen nu uit."

Te dominant
Gazprom zou onder andere misbruik maken van haar machtspositie, vertelt Truijen. "Het bedrijf blokkeert het door klanten doorverkopen van gas aan andere landen, waardoor in die landen de gasprijs omhoog gaat. En bij vijf landen vraagt het bedrijf een oneerlijk hoge prijs als je het vergelijkt met de wereldmarkt, daarmee is het bedrijf veel te dominant, vindt de commissie."

Maatregelen
Er is nog geen sprake van maatregelen. "Als ze er een zaak van zouden maken zou het tot miljarden euro's boete kunnen leiden, of tot het aanpassen van de bedrijfsvoering, maar zover is het nog niet. De eerste reacties vanuit Gazprom zijn vooral verrast. Ze hadden verwacht dat er eerst een gesprek zou komen voor het naar buiten werd gebracht."

Niet zomaar nu
Het is natuurlijk niet voor niets dat deze discussie juist nu speelt, vertelt Truijen. "Het is een beetje druk uitoefenen vanuit Europa, nu de gas-onderhandelingen met Oekraïne druk bezig zijn. De commissie zegt Gazprom te behandelen als elk ander bedrijf, maar deze timing is natuurlijk geen toeval."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen