Nieuws18 apr '16 13:59

Combi-docent moet lerarentekort oplossen

Auteur: Madelon Meester

Om het grote tekort aan technische docenten op te lossen, moet het bedrijfsleven beter gaan samenwerken met het onderwijs. Dat is het plan van een groep deskundigen. Er is al jaren een tekort aan docenten in de techniek-, bèta- en ict-vakken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Doekle Terpstra, aanjager van dit zogenoemde Techniekpact, zijn er wel mensen die vanuit het bedrijfsleven de overstap willen maken naar het onderwijs, maar worden ze daarbij gehinderd.

 

Volgens Terpstra word je 'toch een beetje gezien als loser' als je overstapt. Een onderwijsbaan heeft weinig prestige en de arbeidsvoorwaarden zijn slechter dan in het bedrijfsleven. "Als je overstapt naar het onderwijs ben je eigenlijk een soort tekort voor jezelf aan het creëren. Dat is zonde, want het onderwijs is een prachtig vak. We zijn ervan overtuigd dat veel mensen zouden willen doceren."

Bedrijfsleven
Daarom voert Het Techniekpact gesprekken met mensen uit het bedrijfsleven, die bereid zijn te investeren in docenten met een goede arbeidsvoorwaardegarantie. Die leraren blijven werkzaam in het bedrijfsleven, maar geven daarnaast les. Op die manier moeten de tekorten in het onderwijs worden weggewerkt.

Kwaliteit
Terpstra benadrukt dat hierbij geen concessies worden gedaan aan didactische en pedagogische vaardigheden. Wel vindt hij dat de bevoegdhedenstructuur in Nederland nu veel te rigide is georganiseerd. "We willen op maat gaan kijken wat de behoeften van het individu en de onderwijsinstelling zijn. We denken dat veel meer mensen docent willen worden dan waar nu van uit wordt gegaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen