Nieuws27 jan '15 13:08Aangepast op 27 jan '15 15:40

Opstelten moet opheldering geven over misstanden zaak-Borst

Auteur: Bram van Dijk

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt wil opheldering van minister Opstelten. Verdachte Bart van U. is ondanks aandringen van het OM nooit behandeld voor waandenkbeelden na een strafzaak tegen hem.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ook werd er destijds geen DNA afgenomen. Hij is nu hoofdverdachte in de moord op Els Borst.

PvdA-kamerlid Jeroen Recourt gaat Kamervragen stellen aan minister Opstelten.

Het is nog onzeker welke fouten er precies gemaakt zijn door het OM. "Daar is dat onderzoek voor, maar we weten wel dat de uitkomst vreselijk fout is. Iemand heeft vermoedelijk - de rechter gaat er nog over, maar zoals de feiten nu op tafel liggen - twee moorden gepleegd, terwijl er aanwijzingen waren dat deze meneer gevaarlijk was."

Systeemfouten
Zijn zorgen gaan verder dan deze zaak. "Ik wil dat de overheid zich realiseert dat dit nooit meer voor mag komen. Dus op welke manier is dit nu eigenlijk geregeld? Hoe zorgen we voor psychisch zieke mensen die gevaarlijk zijn? Komen zij wel op een goede manier het systeem in?"

Hij vreest voor veel systeemfouten. "Ik denk dat de justitiële keten niet helemaal goed gaat, zoals DNA afnemen en verplichte zorg. Maar je kan aan de andere kant ook niet alles via politie en justitie regelen. Hoe is de gezondheidszorg buiten de politie en justitie geregeld? Ik vrees dat we daar steken laten vallen."

Stapje terug
De overheid, maar ook de gedwongen gezondheidszorg, moet een stapje terug doen om de huidige systemen te aanschouwen. "Als je er niet structureel naar kijkt en je vertrouwt op een procedure, dan gaat het onherroepelijk een keer mis."

Gerelateerde artikelen