Nieuws3 aug '15 19:16

'Pensioenpremies wellicht omhoog door maatregel DNB'

Auteur: Mark Hulstein

De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlands pensioenfondsen is flink gedaald, van 108 naar 104 procent. Dat komt voor een groot deel doordat De Nederlandsche Bank vorige maand de rekenrente heeft verlaagd, blijkt uit onderzoek van pensioenadviseur Aon Hewitt.

De verplichtingen van de fondsen zijn alleen maar toegenomen. Hierdoor is de dekkingsgraad, de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen van pensioenfondsen, afgenomen. Er gaat eigenlijk meer geld uit dan dat er binnenkomt. En dat is een probleem, zegt Frank Driessen van Aon Hewitt tegen BNR Nieuwsradio. Wellicht moeten de premies in de toekomst omhoog, meent hij.

Betaalbaarheid pensioenpremies
Maar geheel onverwacht komt de maatregel niet. "Deze maatregel zat er al min of meer aan te komen. Het was alleen nog niet bekend op welk moment dit zou gaan vallen." Volgens Driessen is het voor de pensioenfondsen een schok, omdat die dekkingsgraad dus is gedaald. De fondsen werken wel aan herstelmaatregelen, maar door het verlagen van de rekenrente wordt een spoedig herstel van de dekkingsgraad belemmerd. "Je krijgt op een gegeven moment ook de discussie over in hoeverre de pensioenpremies nog betaalbaar zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen