Nieuws29 okt '15 11:33

Steeds minder banen bij de overheid

Auteur: Karlijn Meinders

In de afgelopen tien jaar zijn 50.000 banen verdwenen bij de overheid. Deze krimp zet waarschijnlijk door tot 2017. Dat blijkt uit onderzoek van het UWV. Daarna zal het naar alle waarschijnlijkheid stabiliseren.

Foto: ANP
Foto: ANP

De krimp heeft verschillende oorzaken, vertelt marktspecialist Kees van Uitert van het UWV. "Er is sprake van een compactere overheid, met minder mensen die hetzelfde werk doen. Ook automatisering en digitalisering spelen een grote rol en is er meer samenwerking tussen gemeenten."

Technische functies
Toch is er ook een groei te zien in vacatures, dat komt vooral door de vergrijzing, vertelt Van Uitert. "We zien nog een krimp tot 2017. Daarna verwachten we een lichte groei in vacatures van 17.000 in 2014 tot ongeveer 23.000 in 2017. Aparte functies waar nu al extra vraag naar is, ook binnen de overheid, zijn ict- en technische functies op hoog niveau. Steeds meer wordt data digitaal verzameld en zelf ingevuld door de burger, dat vraagt om een goede data-analyse."

Uitbezuinigd
Van Uitert verwacht dat het aantal banen bij de overheid zal stabiliseren. "Op een gegeven moment ben je uitbezuinigd. Dan is er, zonder kerntaken aan te passen, geen krimp in personeel meer mogelijk en ik heb het idee dat er nu al behoorlijk efficiënt wordt gewerkt."

Gerelateerde artikelen