Nieuws14 aug '15 17:35

Stakende agenten, premier Rutte snapt ze niet

Auteur: Karlijn Meinders

Politieagenten wordt een ongekende loonsverhoging voorgeschoteld. Dat benadrukte premier Rutte vandaag in z'n wekelijkse persconferentie. Politiek verslaggever Jeroen Stans was erbij aanwezig.

Rutte snapt naar eigen zeggen serieus niet waarom de politie staakt, vertelt Stans. Ze krijgen 5 procent loonsverhoging in twee jaar tijd, dat is serieus veel geld. Er ligt een akkoord getekend door drie vakcentrales, maar de FNV is de grote afwezige. "Volgens mij ligt er echt een zeer ruimhartig bod", zegt Rutte. "Overigens ook terecht. De overheid heeft een tijd op de 0-lijn gezeten. Maar 5 procent is echt veel, daar zit meer dan een miljard overheidsgeld in, ik begrijp het niet."

Pensioenpremie
De agenten en de politiebonden snappen het wel, zij vinden dat er een trucje wordt uitgehaald met de pensioenpremies. De echte loonsverhoging is volgens hen slechts 1,7 procent. Maar Rutte maakte duidelijk dat ze echt niet op meer hoeven te rekenen.

Lege handen
Aan de andere kant heb je dan nog Minister Van der Steur, met wie de agenten onderhandelen, die heeft ook geen duimbreed toegegeven. Het akkoord dat er nu ligt is gesloten met drie centrales, niet met de FNV. Maar nu dreigen ook bijvoorbeeld de douaniers en belastingambtenaren met stakingen omdat ze ontevreden zijn over het loonbod. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is de verantwoordelijk minister voor die overkoepelende CAO. En hij zegt dat de FNV en hun leden de geboden loonsverhoging moeten aangrijpen, anders staan ze straks met lege handen, zei hij vanmiddag.

Powerplay
Plasterk dreigt dus met het verlengen van de nullijn, dat ie het geboden geld intrekt als de FNV niet hapt. Een onvervalst staaltje powerplay, zegt Stans. De FNV dreigt met stakingen, het kabinet met het intrekken van het CAO-bod.

Gerelateerde artikelen