Nieuws2 dec '15 08:21

'Deel van beloofde klimaatgeld wordt overgemaakt'

Auteur: Mark Hulstein

Landen trekken massaal de portemonnee op de klimaattop in Parijs. Maar wat is er eigenlijk terecht gekomen van eerdere beloftes?

Frankrijk belooft de Afrikaanse landen de komende jaren acht miljard euro voor de ontwikkeling voor duurzame energie. Ook de Verenigde Staten beloven samen met achttien andere landen 20 miljard per jaar uit te geven aan de ontwikkeling van duurzame energie. Maar wat komt daar echt van terecht? Zo is het nog niet helemaal duidelijk naar welk fonds dat geld gaat. Het meest logisch is dat het in het Green Climate Fonds komt. Dat geld wordt beheerd door de wereldbank, maar het heeft een eigen bestuur. Vanuit deze pot worden projecten over de hele wereld gefinancierd.

Het bepalen welke landen of projecten hoeveel geld krijgen, gaat in stappen zegt Donald Pols, de nieuwe Directeur van Milieudefensie en lid van de Nederlandse delegatie voor de klimaatonderhandelingen. "De Wereldbank bepaalt in overleg met landen zelf in welke projecten geïnvesteerd wordt. Dat zorgt vaak voor jarenlange discussie over waar het geld naar toe moet."

Niet al het beloofde geld komt echter terecht bij de aangewezen projecten, wijst het verleden uit. Er is tijdens eerdere klimaattoppen 35 miljard beloofd, daarvan werd uiteindelijk maar 20 miljard overgemaakt door de verschillende landen. "Dat is kenmerkend voor het klimaatfonds", zegt Pols.

Pols is voorzichtig positief over alle plannen die in Parijs worden gepresenteerd "Door de vrijblijvende aanpak is er veel ruimte voor beloftes, landen zullen eerder grote initiatieven durven aankondigen op die manier."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen