Nieuws29 jan '15 10:38Aangepast op 29 jan '15 13:06

Er wordt gewerkt aan een driedimensionaal Nederland

Auteur: Thijs Baas

Er wordt al een tijdje gewerkt aan Nederland in 3D. Sinds de vrijgave van onder meer de Kadaster-kaart (TOP10NL) en het hoogtebestand van Nederland (AHN) als open data zijn de eerste stappen gezet richting een 3D-kaart van Nederland.

Image

Een 3D-kaart biedt voordelen ten opzichte van een 2D-kaart, omdat het mogelijk is de wereld beter te begrijpen, zegt Mark Herbold, CEO van Esri Nederland, aanjager van het open data-doorbraakproject van het ministerie van Economische Zaken. Het zet de deur open voor aanvullende analyses, waaronder zichtbaarheid en schaduw. Dat zorgt voor meer inzicht voor architecten en voor bijvoorbeeld het gunstiger plaatsen van zonnepanelen. 

"Wij zijn als mensen gewend om in de wereld om ons heen te kijken en die is in 3D. Een kaart is een afbeelding van de werkelijkheid en in 3D is dat dus intuïtiever en gemakkelijker om mee om te gaan, ook voor mensen die professioneel omgaan met kaartmateriaal gemakkelijker, omdat het meer aansluit bij de belevingswereld. Denk aan bestemmingsplannen, maar ook aan het plaatsen van zonnecollectoren; doordat die 3D-kaart er is, ben je in staat om de dakhellingen in beeld te hebben." 

Het grote verschil met Google Earth is volgens Herbold dat het mogelijk is om er informatie aan te koppelen doordat gebouwen en landschapselementen ook echt als object worden weergegeven. "En die is weer heel erg relevant voor de omgang met planvorming en dat soort analyses. 3D is een onderdeel, maar ik ben door minister Kamp benoemd om open data aan de man te brengen. De Nederlandse overheid zit op een enorme bak met informatie die nauwelijks wordt gebruikt in het bedrijfsleven en in de markt."

Uit  de topografische kaart van het Kadaster en het hoogtebestand van Rijkswaterstaat, provincies en waterschappen op initiatief van het Kadaster zijn geïntegreerd, is een 3D-kaart ontwikkeld. "Dat is een ontzettend mooi visueel voorbeeld van wat je met open data kunt doen en hoe je economische groei en innovatie kunt bespoedigen." En de privacy? Dat is absoluut een belangrijk aspect, erkent Herbold. "Maar de kaart waar we het nu over hebben gaat vooral om de omgeving die mensen ook gewoon buiten kunnen zien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen