Nieuws6 apr '15 13:58Aangepast op 7 apr '15 06:34

Twitter en Facebook buigen voor Turkse druk

Auteur: BNR Webredactie

Na een eerdere weigering hebben Facebook en Twitter maandag alsnog voldaan aan de eis van Turkije om foto's te verwijderen van een openbaar aanklager die omkwam bij een gijzeling.

Daarna heeft Turkije de toegang tot Twitter en Facebook weer vrijgegeven, aldus de Turkse krant Hürriyet maandagavond

De rechter besloot na klachten in totaal 166 websites te laten afsluiten door internetproviders wegens het laten circuleren van foto's van de openbaar aanklager. Naast Twitter, Facebook en YouTube gaat het onder meer om specifieke websites van een aantal kranten. Maandagmiddag konden de meeste Turken niet meer op de pagina's. Facebook en Twitter gaven later op de dag alsnog toe aan de druk van Ankara.

Twee militanten van de verboden, extreemlinkse DHKP-C namen vorige week Mehmet Selim Kiraz in gijzeling. De gijzelnemers en gijzelaar kwamen om. Verschillende media publiceerden foto's van Kiraz in gijzeling, wat hen op een verbanning van een persconferentie en de begrafenis van Kiraz kwam te staan. De foto's verschenen ook op sociale media.

Omstreden rechtszaak
Kiraz was als procureur betrokken bij een omstreden rechtszaak tegen verantwoordelijken voor de dood van een vijftienjarige jongen, Berkin Elvan, in Istanbul in 2014. De jongen raakte gewond tijdens protesten in 2013 en overleed vorig jaar.

Het is niet voor het eerst dat de regering sociale media afsluit. Vorig jaar werden Twitter en YouTube ook al afgesloten. De videodienst was zelfs twee maanden onbereikbaar, totdat het Constitutioneel Gerechtshof besloot dat de grondwet dat niet toeliet. Premier Recep Tayyip Erdogan besloot tot de blokkade omdat er op de sociale media afgeluisterde telefoongesprekken waren verspreid die erop wijzen dat de premier en mensen uit zijn omgeving corrupt zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen