Nieuws17 aug '15 16:10Aangepast op 17 aug '15 17:01

Varkenshouders maken zich dik over financiële problemen

Auteur: Didi Levison

Het gaat de laatste jaren slecht met de markt van varkensboeren en dat zorgt voor financiële problemen in de sector. Brancheorganisatie NVV wil financiële hulp van staatssecretaris Dijksma.

Onder andere stimuleringsmaatregelen voor de export en maatregelen om de productiekosten in Nederland te verlagen moeten de markt weer op gang brengen. Ingrid Jansen, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), legt uit waar ze de financiële steun precies voor nodig hebben: “We willen investeren in het promoten van varkensvlees om het product beter in de markt te zetten. Ook willen we nieuwe afzetmarkten zoeken en de varkenssector herstructureren.”

Varkensvleesketen
Volgens Jansen zijn de marges in de varkensvleesketen onevenredig verdeeld. “En dit probleem is de afgelopen jaren verergerd als gevolg van het sluiten van de grenzen met Rusland en door de bovenwettelijke maatregelen die Nederland hanteert.”

 

Jansen ziet graag dat er meer geld naar de boeren gaat en dat er positieve marges worden gedraaid. Om dit te realiseren zullen de prijzen omhoog moeten. “De consument moet bereid gevonden worden om meer te betalen voor ‘duurzaam’ vlees. Het moet er in ieder geval toe leiden dat varkenshouders meer gaan verdienen”, concludeert ze.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen